De wichter van de pastoor en WIE is WIE op een foto uit 1945.

Geplaatst op 03-12-20 door Gerhard Vedder

In 1944 zitten ze “gezusterlijk”, met de moeder van de Joke en Lidy Ninteman, op de bank in de pastorie tuin. Samen met Gitta Bijlefelt die op die dag haar 1e Communie viert.

Samen met andere foto’s kreeg onze dorpsgenoot Martin Boekeloo dit mooie tafereeltje toegespeeld.

Martin heeft ons al eerder blij gemaakt, door ons met niet-aflatend speurwerk en daadkracht  in 2015 te verrassen met de uitkomsten van zijn speurtocht naar de 74 evacués die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog na een lange zwerftocht en een onzekere en vermoeide reis met de boot “de Goede Verwachting” in de late avond van woensdag 21 februari 1945 op Erica aan te komen. Waar ze liefdevol werden opgevangen en voor meerdere maanden bij vele Ericase families werden ondergebracht.

In het weekeinde van 3 en 4 oktober 2015 konden we getuige zijn van een mooie expositie en voor een aantal van hen een weerzien met de “opvanghuizen” en zelfs leden van de toenmalige “opvanggezinnen”. Het verhaal van deze indertijd “verjaagde” landgenoten is zelfs opgetekend in een, ter gelegenheid van “75 jaar Vrijheid”, dit voorjaar uitgegeven Kroniek van de Historische Vereniging Zuidoost Drenthe. Overigens heeft uw Historische Kring Erica, voor de liefhebber en de verzamelaar nog wel (tegen de kostprijs van € 2,00) een exemplaar van deze uitgave.

Maar, zoals het met deze speurders gaat. Ze weten niet van ophouden en zo zoekt Martin dus verder en zo spreekt ook zijn naam zich rond. En dan word je soms gevraagd om iets uit te zoeken of om z’n minst te helpen met zoeken.

Zo kreeg Martin, via Joke Ninteman, onderstaande groepsfoto toegespeeld.

Joke is een nicht van pastoor Ninteman, die in de periode van 10 april 1942 tot aan zijn dood op 16 juli 1949 pastoor was van de katholieke parochie op Erica.

Joke, midden rechts als nr. 9, op de foto was 12 jaar toen de foto, vlak na de bevrijding, in het late voorjaar van 1945 gemaakt werd. En Joke is nu dus 87.

Haar jongere zusjes Lidy (nr. 10) en Gitta van Bijlefelt (nr. 5) staan ook op de foto. Ze waren hartsvriendinnen en gingen alle drie naar de St Gerardusschool (thans Brummelbos) en stonden, met z’n 3en, alom bekend als “de wichter van de pastoor”.

Debby Crane is een dochter van Gitta. Debby woont in Canada en is een dame van nu 62 jaar. En Martin Boekeloo heeft op dit moment contact met deze Debby Crane.

Debby heeft meerdere documenten en brieven in haar bezit van de familie Ninteman, waaronder deze groepsfoto. Debby Crane is heel geïnteresseerd in de familie Ninteman en achtergrond van deze foto. Inmiddels weet ze dus dat pastoor Ninteman tijdens en na de oorlog pastoor op Erica was en waarom haar moeder en zusjes in de oorlog op Erica verzeild raakten. Ook weten we dat alle op de foto afgebeelde 15 personen toentertijd in de r. k. pastorie op Erica woonden.

En sommige namen zijn reeds bekend (zie onderstaand overzicht). Allemaal hebben ze een verhaal maar ze hebben nog niet allemaal een naam.

Nu bent u als lezer misschien wel te jong om geen rechtstreekse herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog of deze foto te hebben. Maar misschien hebt u ouders of een opa en/of oma die er nog over kunnen vertellen.

Misschien weten zij iets meer of denken ze iets te weten over een of meerdere personen op de foto. Aarzel dan niet en laat het ons weten. Mogelijk komen we dan samen bij de oplossing en kunnen we ook via Debby de inmiddels 87 jarige Joke Ninteman blij maken.

Alles wat u weet kunt u mailen naar Martin Boekeloo boekeloomartin@gmail.com of naar de secretaris van de HKE, Gerhard Vedder gerhard.vedder@planet.nl.

Bellen mag ook 301235 of gewoon een briefje in de bus of even aanbellen bij Havenstraat 114.

Rest nog het lijstje met corresponderende nummers in de foto en de namen voor zover reeds bekend.

We kijken hals reikend uit naar uw reacties.

Eén reactie op “De wichter van de pastoor en WIE is WIE op een foto uit 1945.”

1. giny oosterwijk schreef:

Dag, ik zou graag een exemplaar van de Kroniek van de historische vereniging van ZO drenthe willen hebben. Als er nog eentje is ,wil ik het graag. Waar kan ik het dan ophalen?