Monumenten en meer

De Dorpsmonumenten Lijst en de Dorpsmonumenten Wandelroute

Villa Veldkamp - klein

We hebben op Erica, zo op het eerste gezicht, “slechts” drie  rijksmonumenten. “Het Tegeltjespand” bij de Ericasebrug, de molen “De  Heidebloem” en de R. K. Kerk.

Wat velen zich echter niet realiseren is dat we in het Amsterdamscheveld (De  Peel) ook nog eens vijf rijksmonumenten bezitten. Te weten, drie voormalige  “dienstwoningen van de Fa Griendtsveen” aan de Griendtsveenstraat met de  huisnummers 39, 41 en 57. Maar ook de locomotievenloods met het huisnummer 144 en de turfstrooiselfabriek van Griendtsveen prijken in het register van Rijksmonumenten.

Wilt u zelf ook even in dit register kijken?  Klik dan op: http://monumentenregister.cultureelerfgoed.nl/

Provinciale Monumenten

Daarnaast hebben we ook nog een aantal provinciale monumenten. En dan beginnen we maar weer in het Amsterdamscheveld met de schutsluis in het Dommerskanaal.

Deze omstreeks 1925 gebouwde sluis is met de naam “Pasveersluis” genoemd naar de schipper Pasveer. Verder staat de Binnenbaan als geheel, vanwege zijn architectuur en stedenbouwkundige opzet, ook op de provinciale monumentenlijst. Maar ook de PKN kerk, naar een ontwerp van de architect Arno C. Nicolai, aan de Heidebloemstraat heeft de status “Provinciaal Monument”.

Gemeentelijke Monumenten

Vervolgens hebben we aan de Pannekoekendijk ook nog twee gemeentelijke monumenten in de vorm van de boerderijen op de nummer 82 (krimpenboerderij) en nummer 90 (villaboerderij) en de Villa Schuurman (appartementencomplex) op de hoek van de Pannekoekendijk en de Verlengde Vaart ZZ..

Kortom, Erica is rijk aan monumenten . 8 Rijksmonumenten, 3 Provinciale monumenten en 3 Gemeentelijke monumenten. En daar mogen we met z’n allen best trots en zuinig op zijn.

Voor de goede orde hebben we ze maar even in een lijstje gezet, een lijstje dat u hier kunt open klikken en “downloaden”: Rijks, Provinciale en Gemeentelijke Monumenten Lijst Erica

Dorps Monumenten

Maar voor onze dorpsgenoot en HKE lid Barry Gepken was dit nog niet genoeg. Hij nam samen met de andere dorpsgenoten Philip Lohues en Hans Ladrak, geheel terecht, het initiatief om een lijst van nog meer karakteristieke en beeldbepalende gebouwen in ons dorp samen te stellen. En zo ontstond, met ongeveer 60 panden, de Ericase Dorpsmonumenten Lijst.

Een lijst met weliswaar geen officiële waarde of status maar wel met emotionele waarde. En ook een lijst met cultuurhistorische en bouwkundige waarde, want achter elk pand gaat weer een verhaal schuil.

Wilt u deze Dorps Monumenten Lijst bekijken of “downloaden” klik dan op de volgende link: Dorpsmonumenten Lijst Erica 

En bent u nu nog niet overtuigd, of denkt u: “Dat wil ik wel eens met eigen ogen zien” dan is er voor u de Dorpsmonumenten Wandelroute. Een route die u even kunt ophalen bij onze horecagelegenheden en ook kunt vinden op een tweetal infoborden in het centrum.

Natuurlijk kunt u ook hier een pdf bestand van de Dorpsmonumenten Wandelroute “downloaden”: Dorpsmonumenten Wandelroute Flyer

Dorps Monumenten Wandeling

– Loop richting Ericasebrug en start bij het beeld van “de Kanaalgravers” van de kunstenaar Willem Kind. Achter dit beeld staat het historische winkelpand van de familie Mensing.

– Steek de straat over naar Havenstraat 2, naar het zogenaamde “Tegeltjespand”. Deze monumentale woning vormt samen met de panden aan de andere kant van het kanaal een typisch veenkoloniaal dorpsgezicht, met op ieder hoek van een monumentaal pand op de kruising van weg en kanaal.

– Ga linksaf – Verlengde Vaart Noordzijde.

 • Nr 61 – Voormalige dokterswoning gebouwd in 1925 met aan de overkant de korenmolen Heidebloem anno 1897.
 • Nr 66 – Protestantse Kerk en pastorie.

– De eerste protestantse kerk werd hier gebouwd in 1899.

 • Nr 71 – Oudste ECW (sociale woningbouw coöperatie) woning op Erica. Gebouwd in 1920.

– Ga linksaf – Gentiaan. Zie links het Multicultureel Centrum ’t Schienvat en appartementencomplex “Hof van Erica” met een prachtige binnentuin.

– Ga rechtsaf aan het einde van de Gentiaan – Plantsoenstraat. Bij de eerste straat links (De Kreuzen) de speeltuin “Geitenveld”.

 • Ooit werd hier in 1937 bij de gelegenheid van hun huwelijk de “Juliana en Bernard Boom” geplant. Rond het Geitenveld stonden de eerste sociale woningbouw huizen van Erica.

– Ga linksaf aan het einde van de Plantsoenstraat – Eendrachtstraat.

– Ga eerste weg rechts in – Duikerstraat.

– Ga linksaf aan einde weg – Kerkweg.

 • Nr 95 – Woning met korfbogen boven de ramen en deuren.
 • Nr 105 en 107 – Woningen met typische dakarchitectuur
 • Rooms-katholieke Kerk met pastorie. Achter de kerk ligt “het bos van meneer Pastoor” met wandelpaden en theaterkuil en begraafplaats.
 • Nr 109 – Het huis van “Töller” de eerste smid op Erica (1868).

– Steek de Kerklaan over naar het voetpad.

– Het hoekpand is, net als het pand van smid Töller, opgetrokken uit stenen die beschikbaar kwamen bij het afbreken van het voormalige hotel Hofhuis dat hier stond van 1888 – 1908. In het rood stenen schuurtje achter het pand was ooit de smederij van smid Berndt gevestigd.

– Ga de linksaf de Kerklaan in.

 • Zie bij de eerste weg links de “Naoberhoeve” met kinderboerderij en wildparkje.
 • Nr 15 – Voormalig parochiehuis
 • Nr 13 – Voormalige veldwachterwoning met daarachter gevangenen cel

– Steek de Havenstraat over naar het voetpad langs de Veenschapswijk.

– Ga eerste weg links in – Binnenbaan. Dit straatje staat vanwege de architectuur van de woningen op de provinciale monumentenlijst. Hier ziet u ook de ingang naar het openlucht zwembad “Geert Vosbad”.

– Ga linksaf aan het einde van de weg – Meineszstraat.

– Steek de doorgaande weg – Havenstraat – over en ga linksaf op het voetpad.

– Steek de Kerklaan over en loop over het fietspad tot aan de openbare begraafplaats.

 • Op de begraafplaats is een monument samengesteld uit gerestaureerde grafstenen van graven van de eerste bewoners van Erica.

– Tegenover de ingang van de begraafplaats loopt een voetpad de achterliggende woonwijk in. Loop tussen de betonblokken door het voetpad af.

– Ga aan het einde van het voetpad rechtsaf – Welhaak.

 • Nr 25 – Oorspronkelijk “arbeidershuisje” dat aan de zandweg van Emmen naar Erica stond.

– Na enkele bochten in de Welhaak links aanhouden – De Voorreep.

 • Rechts de speeltuin “De Fruithof”.

– Ga de tweede weg linksaf in – De Korrel (eerste zichtbare huisnummer is 60). Volg deze weg en links aanhouden.

– Ga derde weg rechtsaf – De Voorreep. Rechts een groot speelveld.

 • Hier bevond zich ooit het verdedigingswerk “De Bergerschans”.

– Voetpad volgen over het speelveld, daarna linksaf richting Veenschapswijk.

– Ga rechtsaf en blijf het voetpad langs de Veenschapswijk volgen.

 • Links het sportpark met velden en sporthal.

– Steek de Achterreep over en blijf het voetpad langs de Veenschapswijk volgen. Houd de Wanne links aan.

– Sla links af, steek over en ga de Zende in.

– Volg de Zende tot aan de bocht waar het betonnen fiets/voetpad begint.

– Volg het betonnen pad

 • Rechts de Koningslinde geplaatst april 2013
 • Rechts de plaggenhut als symbool van de eerste Ericase bewoning gebouwd ter gelegenheid van het 150 jarig bestaan van Erica in mei 2013.
 • IJsbaan met ooievaarsnest.

– Aan het einde van het betonnen pad rechtdoor lopen – Kallfstraat.

 • Links weer het sportpark.

– Ga eerste weg linksaf – Meineszstraat.

– Ga eerste weg rechtsaf – Semsstraat.

 • Links het multifunctionele sportveld “Spelica” met skatebaan, speeltoestellen, gymzaal en pannekooi.

-Ga linksaf – Heemskerkstraat. Aan het einde van deze weg kunt u via de parallelstraat van de Havenstraat rechtsaf weer terug naar het centrum van Erica. Hier vindt u meerdere horeca gelegenheden waar u kunt verpozen en eten en drinken na uw wandeling door Erica.