“Van Veen naar Moeras” door Erik Bloeming

Geplaatst op 27-10-19 door Gerhard Vedder

Het Bargerveen is de unieke achtertuin van Erica.

In een artikel in het Drenthe Magazine schrijft Erik Bloeming: “Als schooljongen kwam ik al in het Bargerveen, hoewel dat toen nog niet zo werd genoemd. Met een groot aantal buurjongens liepen we vanuit Klazienaveen naar het veengebied aan de Verlengde Schepersweg. We speelden er cowboy en indiaan. Grote veldslagen volgden. We verschansten ons tegen de vijand in zelf gegraven kuilen die, onwetend als we waren, al snel volliepen met het hoge grondwater. De vrede werd daarna al snel getekend. Nog steeds heb ik daar goede herinneringen aan”.

Die herinneringen komen weer boven als je samen met Erik Bloeming de Boswachter of Natuurparkranger (wat u maar wilt) het Bargerveen inloopt. We zijn op zoek naar de grauwe klauwier. Deze unieke trekvogel heeft het prachtige natuurgebied uitgezocht als broedplek. Elke lente komt de vogel vanuit de Sahellanden de Sahara overvliegen om in Zwartemeer te paren, eieren te leggen en jongen op te voeden.

Grauwe klauwier

Erik Bloeming heeft alleen nog maar een mannetje gespot. Op deze warme zomerdag in mei blijft hij echter onzichtbaar. De grauwe klauwier is een jager. Hij vangt insecten, kevers, libellen, torren, muisjes en bijen. “Als hij niet alles op kan eten spietst hij de rest op de stekels van doornstruiken of prikkeldraad. Bij slecht weer weet hij zijn proviandkast met ‘lijkjes’ feilloos te vinden.” Speciaal voor de grauwe klauwier, over de grens in Duitsland Neuntöter genoemd, zijn er aan de randen van het Bargerveen tal van doornstruiken aangeplant.

In de jaren negentig van de vorige eeuw kwam deze kleine zangvogel in Nederland alleen nog voor in het Bargerveen. “Ruim honderd paartjes telden we toen”, zegt Bloeming. “Doordat we het Bargerveen weer herstellen als hoogveengebied en van landbouw overgaan op voedselarm hoogveen heeft de grauwe klauwier sinds die tijd het gebied weer ontdekt. Vorig jaar telden we zestig paartjes, en na een tijdelijke daling lijkt de populatie daarmee weer wat te stijgen.

Momenteel leeft driekwart van de vogels die naar Nederland komen in Drenthe. Dat komt ook omdat wat we hier geleerd hebben nu ook toepassen in de rest van Drenthe.

Ja, met Erik door het Bargerveen of Oosterbos te dwalen, te voet of in de “Veenland Express”, is iedere keer weer een belevenis en daarom een echte ”aanrader”.

De Historische Kring Erica heeft voor een keer de rollen omgedraaid.

Want op dinsdag 19 november hoeven we niet naar Erik toe. Erik komt naar ons toe en zal in ’t Schienvat zijn gehoor verblijden met een “lezing met plaatjes” over dit unieke, inmiddels grensoverschrijdende natuurgebied.

Met de titel “Van Veen naar Moeras” neemt Erik ons in ’t Schienvat en met een kop koffie mee op een tijdreis door het Bargerveen, het Oosterbos en ook nog even naar de Griendtsveen plas aan de Noordersloot. Het zal zeker en vast weer een interessante avond worden met voor sommigen een beeld van herkenning voor anderen hopelijk een duwtje in de rug om eens, op een mooie dag, op de fiets te stappen om deze unieke achtertuin van Erica eens met eigen ogen te verkennen en ook (een beetje) verliefd op te worden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


2 + vijf =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.