Van Onderbaas Eit naar Kapper Eit.

Geplaatst op 19-01-20 door Gerhard Vedder

Onlangs kreeg de HKE twee prachtige portretfoto’s afkomstig uit de familie Poelman. Aanvankelijk was het even puzzelen  om vast te stellen om welke Poelman stamvader en stammoeder het ging op deze twee portretten, maar door het speurwerk van ons Kringlid Henk Sijbom kreeg de vraag toch nog snel een antwoord. Want zoals de melk bij de melkboer hoort, de haas bij de jager en de kapper bij Eit. Zo hoort de naam Poelman bij Erica.

De naam Poelman werd al in 1885, door de evangelist Wilhelm Jonker, in verband gebracht met Erica.

In zijn boek “Het Morgenrood in de Drentsche Venen” schrijft de evangelist W. Jonker naar aanleiding van zijn aankomst met zijn gezin op 11 april 1885 op Erica het volgende:

“De ontvangst te Erica was hartelijk. Toen ik met de mijnen uit den wagen stapte, werd door Poelman, de onderbaas van Nieuw-Haarlem, een paar schoten uit een oud pistool gelost, als een welkomstgroet.”

Maar wie was deze Onderbaas Eit Poelman en hoe brengt hij ons bij Kapper Eit Poelman?

Eit Poelman is geboren op 22 februari1840 in  een buurtschap Wilp, bij het Groningse Marum. Deze Eit Poelman is overleden op 03 mei 1918 in Emmen (Erica). Hij werd 78 jaar oud.

Eit trouwde, toen hij 28 jaar oud was, op 14 april 1868 in Odoorn met Aaltje Vos.

Aaltje was toen 18 jaar oud. Aaltje is geboren op 1juni 1849 in Borger en overleden op 12 juli 1912 in Emmen (Erica) toen ze 63 jaar oud was.

Eit was tijdens zijn werkzame leven “onderbaas” op de verveenderij annex boerderij Nieuw Haarlem aan de Pannekoekendijk op Erica.

Hij was het ook die op 11 april 1885, hij was toen 45 jaar oud, de “Welkomstschoten” uit zijn pistool afvuurde. Dit ter begroeting van de evangelist Wilhelm Jonker en zijn gezin bij hun aankomst op Erica.

Eit en Aaltje kregen samen 13 kinderen, maar we volgen Roelf, die als 2e werd geboren. Lucas de eerstgeborene werd slechts 25 jaar oud. Maar ik noem ook al vast even de jongste van de 13 Poelmannetjes, Hermannus Poelman.

Hermannus werd geboren op 9 april 1891 toen het gezin al op Erica woonde.

Maar we gaan nu even verder met Roelof en over Hermannus later meer.

Roelf Poelman werd dus op 14 juli 1870, als 2e geboren zoon van Eit Poelman en Aaltje Vos, toen het gezin nog in Odoorn woonde.

Roelf trouwde, toen hij 26 jaar oud was in Emmen met Jelligje Trijntje Schepers. Jelligje is op  16 maart 1874 in Hooogeveen geboren en zij was 22 jaar oud  toen zij met Roelf trouwde.

Roelf en Jelligje trouwden op 4 september 1896 in Emmen.

Jelligje is overleden op 5 mei 1946 in Emmen toen ze 72 jaar oud was.  Roelf is overleden op 16 april 1961 en was toen dus 90 jaar oud.

Het echtpaar Jelligje en Roelf Poelman kregen 7 kinderen en we volgen weer de oudste die naar zijn opa was genoemd en dus ook Eit heette. 

Deze Eit Poelman werd op 20 februari 1898 op Erica geboren.

Eit trouwde op 15 augustus 1918 in Emmen met Gerrechien de Vries. Eit was toen 20 jaar oud en Gerrechien, die ook op Erica geboren was, was toen 22 jaar oud.

Eit is overleden op 11 februari 1952 toen hij 53 jaar oud was. Gerrechien overleed op 16 maart 1977 toen zij 80 jaar oud was.

Gerrechien en Eit kregen 3 dochters, waardoor de mannelijke lijn van deze Eit ten einde kwam.

Roelfje werd op 24 november 1921 geboren en trouwde met Roelof Strijker.

Klaziena Poelman werd op 14 oktober 1929 geboren en trouwde met Roelof Kuper.

Ninke Trijntje werd op 14 december 1930 geboren en trouwde met Piet Hugen.

De kinderen van Eit en Gerrechien gingen dus verder met respectievelijk de achternamen Strijker, Kuper en Hugen.

Om toch de mannelijk lijn, die ons bij kapper Eit zal brengen, weer op te pakken slaan we de meeste kinderen van Eit en Aaltje over. Eit en Aaltje kregen zoals we al eerder schreven maar liefst 13 kinderen. Niet gering maar zoals we in de parenteel van Poelman kunnen lezen was een flink kindertal de “Poelmannetjes” niet vreemd. En wie geïnteresseerd in de gehele genealogie van de familie Poelman die moet even, met dank aan ons HKE lid Gerard Kolker, even doorklikken naar: http://historischekringerica.nl/genealogie/roelf-poelman/

Afijn we pakken in dit verhaal de draad weer op bij de jongste spruit van Eit en Aaltje.

Dat was Hermannus Poelman, geboren op 9 april 1891 op Erica.

Hermannus trouwde op 28 maart 1918, toen hij 26 jaar oud was, met Riksien Fokkema die toen 24 jaar oud was. Riksien is geboren op 1 februari 1894 in Veenoord en was een dochter van Harm Fokkema en Oelke de Vries.

Hermannus en Riksien kregen 10 kinderen. Dat waren achtereenvolgens Aaltje met de roepnaam Alie, Oeleke, Asseltje Elsina met als roepnaam Els, En toen kwam als 5e op 2 mei 1927 onze Eit.

Na Eit kwamen nog Martinus, Oelkje, Johanna, Riksien en tenslotte Mans.

Moeder Riksien overleed op 18 oktober 1958 toen ze 64 jaar oud was. Vader Hermannus overleed op 9 april 1961 toen hij 70 jaar oud was. Beiden zijn op Erica begraven

En zo komen we dus weer uit bij Eit. 

Van Eit werd gezegd dat hij al van jongs af aan was hij geïnteresseerd in het kappersvak. Het vak van boekhouder, boer of op de fabriek werken, zoals zijn broers deden, was aan Eit niet besteed. Na de lagere school kon hij als leerling aan de slag bij kapper Douwe Stormer in Emmen. Zijn taak bestond uit het opvegen van de geknipte haren. Je moest bij het begin beginnen. Na een aantal jaren is hij als leerling verder gegaan bij kapper Wolters op Erica en daarna kapper Hebels. Bij kapper Hebels heeft hij z’n vlotte babbel verder ontwikkeld.

Op ’n bepaald moment kon Eit naar de kappersschool in Emmen. Daar kreeg hij z’n geliefde opleiding die hij keurig heeft afgerond. Nu was het tijd om voor zichzelf te beginnen. Kapper Hebels stopte ermee, zo kon hij de klanten overnemen en is Eit in 1958 begonnen in een pand aan de Havenstraat. Na vier jaar aan de Havenstraat te hebben gewerkt heeft hij zijn salon verruild voor een nieuw pand aan de Pannekoekendijk nummer 22, de voormalige zaak van groentehandelaar Prinsen.

Van timmerlieden tot schilders, iedereen heeft de handen uit de mouwen gestoken om de groentewinkel om te toveren tot een keurige kapperssalon.

Heropening van de kapsalon was op maandag 8 april 1963. In de salon konden de klanten zich laten knippen en scheren. Het knippen in kostte in 1958 bij Eit maar liefst 1 gulden en voor de kinderen tot 13 jaar 75 cent.
Op zaterdagmiddag kwamen o.a. de nozems om een slag in hun haar te laten leggen door Eit zodat ze ’s avonds op stap konden gaan.

Kortom, iedere rijpe Ericaan kent Kapper Eit of heeft minstens wel van hem gehoord. Eit waarvan ook gezegd werd dat hij meer oog had voor wat er voor zijn zaak op straat gebeurde dan voor de haardos waar hij mee bezig was. Het verhaal gaat zelfs dat dit dan tot gevolg dat menigeen thuiskwam met een gekortwiekte haardos en een bloedend oor.

Eit trouwde op 23 april 1963, toen hij 35 jaar oud was, met Sjouk Mulder.

Eit is overleden op 22 juni 1999. Hij was toen 72 jaar oud. Dat Eit uit een beroemd Ericaas geslacht stamt moge duidelijk zijn, want de naam Poelman is dus zeker al meer dan 135 jaar aan Erica verbonden.

En dat dus niet alleen als, tegenwoordig zouden we zeggen “bedrijfsleider” op een boerderij annex verveenderij, maar ook als “melkboer”, “jager”, “uw adres voor witgoed” en dus ook als “kapper”. Een geslacht dat niet meer uit Erica weg te denken is.

Dit verhaal kwam mede tot stand door de medewerking van onze HKE leden Henk Sijbom en Gerard Kolker.

En vergeet ook niet even door te klikken naar: http://historischekringerica.nl/genealogie/roelf-poelman/ voor nog meer informatie over die roemruchte geslacht dat van het Groningse land via “de Monden” en de ontginning van het veen naar Erica kwam.

11 reacties op “Van Onderbaas Eit naar Kapper Eit.”

 1. Anita Poelman schreef:

  Prachtig verhaal! Bedankt voor dit geweldige stukje geschiedenis. Dit mijn lieve paps is overleden op 22 juni 1999 ipv 20 juni maar dat geeft niet…nogmaals bedankt…een trotse dochter Anita Poelman

  • Jan Reuvers schreef:

   Ik heb de datum aangepast Anita, nog bedankt voor de informatie.
   Gr.Jan Reuvers

 2. Thea schreef:

  Mooie geschiedenis!
  Ik was blij dat ik bij kapper Eit mijn haar mocht laten knippen. Voor die tijd gebeurde dat bij de herenkapper 😳

 3. rspiegelaar schreef:

  Het gezin van Hermannus Poelman en Riksien Fokkema bestond uit 13 kinderen , in de opsomming ontbreken nog 2 kinderen , nl Elizabet (Betje ) en Lutske , ( Luts) ,Geboren na Riksien 1933 , en Hermannus ,(Mans ) was de laatse, en een bekend voetballer van Erica .
  Riks thans 86 -Betje Thans 84 – en Luts Thans 82
  Vr. gr.Riksien Spiegelaar Poelman
  En de complimenten voor het mooie werkstuk.

 4. Margje Haasjes-Spiegelaar schreef:

  Ik ben de dochter van een zus ( Riksien) van Eit en al jaren bezig met genealogisch onderzoek. Ik heb aanvullende gegevens over Jan Lucas Poelman geb. circa 1700. Wanneer dhr Kolker geïnteresseerd is deze gegevens te bekijken en eventueel over te nemen wil ik deze graag met hem delen.
  Ook had Eit ( de kapper) nog 2 zussen; Betje en Lutske, maar volgens mij heeft mijn vader daar ook al op gereageerd.

  • H. Sijbom schreef:

   Mijn oudste gegevens zijn Eit Lucas Poelman gehuwd met Bauktje Tjeerds Bosklopper.

  • H. Sijbom schreef:

   Even een correctie: iets ouder, Lucas Jans Poelman (1721) gehuwd met Aaltje Eites Lenzes (1731).

  • Monique Tip schreef:

   ik ben ook zeer geinteresseerd in de Poelman stamboom. Die van mij gaat verder bij de broer van Hermannus, Eit. Ik ben ook uitgekomen bij Jan Lukas Poelman, maar ik heb alleen een trouwdatum. Ik zou graag meer gegevens van hem vinden

 5. Luuk. Brink schreef:

  Deze foto,s zijn geleverd door Luuk Brink , de kleinzoon van deze opa en oma Poelman

 6. Gerrie Baarslag-Strijker schreef:

  Hallo,
  even een aanvulling voor het bovenstaand verhaal.
  Eit en Gerrechien Poelman hadden 11 ivp 3 kinderen en wel 7 meisjes en 4 jongens, waarbij ook nog een paar die Eit heten:
  1 Jelligje Trijntje geb, 28-02-1919
  2 Hillegien 30-07-1920
  3 Roelfje 24-11-1921
  4 Sjoerdje 30-09-1924
  5 Egbert 07-09-1927
  6 Klazina 14-10-1929
  7 Ninke Trijntje 14-12-1930
  8 Jacob 30-12-1932
  9 Aaltje 22-08-1934
  10 Freerk Egbert 23-10-1935
  11 Fokke 18-10-1938
  ze kregen 31 kleinkinderen waarpnder
  2 kleinzoons die Eit Poelman heten (van Egbert en Freerk Egbert)

 7. Kapper Eit heb ik goed gekend. En jaren later (1971/1972) had ik zijn dochtertje Inge in de klas. Ik was toen onderwijzeres aan school 1.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ 2 = zes

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.