Taraxacum op Erica

Geplaatst op 15-09-16 door Gerhard Vedder

paardenbloemDe Taraxacum of paardenbloem is een algemeen en overal ter wereld, dus ook op Erica, voorkomende wilde plant. Hij is te vinden op graslanden naast wegen en op braakliggende terrein. En dan is er “Emmen in Verzen” als onderdeel van het project Ode aan Emmen, een project van de stichting Gemeentedichter Emmen.

Emmen in Verzen, een kaart van de gemeente Emmen met 21 gedichten

De Stichting Gemeentedichter Emmen heeft een kaart van de gemeente Emmen uitgegeven met daarop 21 gedichten over een bijzondere locatie of gebeurtenis in de gemeente Emmen. De 21 gedichten zijn geschreven door 21 verschillende dichters, waaronder de negen gemeentedichters van dat moment.
Van ieder gedicht is door de dichter zelf een internetversie gemaakt, met hulp van een fotograaf, een kunstenaar of een filmer.

En zo is er ook het gedicht van Bertus Beltman over de paardenbloem.

Een paardenbloem die Bertus aantrof in de berm van de Verlengde Herendijk.

paardenbloem-plekOp bovenstaande foto zien we de precieze plek, vanuit de lucht, waar de paardenbloem stond. En net als u het gedicht kunt lezen en ondersteund met mooie beelden kunt horen voordragen, kunt u ook die plek weer opzoeken en er even bij mijmeren. U pakt daarvoor uw fiets en gaat via de Verlengde Herendijk richting Oranjedorp en na een paar honderd meter in de berm links van u. Ja daar stond ie en daar zal hij volgend jaar ook wel weer staan.
De gedichtenkaart is na 10 september 2016 gratis af te halen in een aantal bibliotheken en toeristische informatiepunten. De 21 internetfilmpjes zijn te bekijken met een “slimme telefoon” of “tablet PC” door via een QR-code op de kaart of via plaatje hiernaast op YouTube toegang te krijgen tot het gedicht over de (Ericase) paardenbloem.qr-code

Iets meer over de Gemeentedichter

De gemeente Emmen bestaat uit meer dan twintig centra, dorpen en streken. Emmen heeft daarom geen stadsdichter, maar een gemeentedichter die de meer dan 100.000 inwoners regelmatig trakteert op een actueel gedicht.

De gemeentedichter wordt jaarlijks benoemd door de Stichting Gemeentedichter Emmen.

Op dit moment is er een poule met gemeentedichters die om de beurt een gemeentegedicht publiceren.

Wie er meedoen aan de poule? Berendy Gähler, Anna Hardonk, Joep van Ruiten, Bertus Beltman, Eddie Zinnemers en Peter Veen.

Eerdere deelnemers zijn Geja Casu, Coby de Jonge en Klaas van der Meulen. Eerdere gemeentedichters waren Eelke van Es, Gezienus Omvlee, Bart FM Droog en Bert Kamping.

Gedicht per mail?

Je kunt je abonneren op deze website. http://www.gemeentedichteremmen.nl/

Bij ieder nieuw gedicht krijg je dan een e-mailberichtje. Probeer het gerust. Bevalt het niet, dan vind je onderaan ieder bericht een link om je af te melden.

Zit je op Facebook? Dan is het nog makkelijker. Like de pagina van Gemeentedichter Emmen en je leest het nieuwe gedicht direct als het geplaatst is: http://www.facebook.com/gemeentedichter.emmen.

Het is eens een keer wat anders, maar het gaat toch terug naar het Erica van onze ouders en grootouders.

En we hopen dat u wat gaat rondneuzen op de website van de Gemeentedichters, want er staat bijvoorbeeld ook nog een gedicht op dat ons meeneemt naar het Smalspoor Museum of naar een oude grensteen waarmee in vervlogen tijden de grens tussen het Koninkrijk der Nederlanden met Pruisen en het toenmalige Koninkrijk Hannover werd bevestigd.