Onze scholen op Erica

Geplaatst op 06-10-18 door Gerhard Vedder

Dit jaar zijn in de jaarlijkse HKE Foto Expositie onze basisscholen aan de beurt. Ooit hadden we 4 openbare basisscholen, 1 christelijke en 1 katholieke. Anno 2018 hebben we er nog 3: De Anbrenge, de Willem Alexander en de Brummelbos.

Hoe kwamen we ooit aan 4 Openbare Basisscholen in ons dorp dat nooit meer dan 5000 zielen telde?

Voordat in 1893 de school “Erica I” gebouwd werd, op de plek waar nu de supermarkt van Schepers staat, hadden we al meerdere voorlopige oplossingen achter de rug. Al in 1869, 6 jaar na de officiële stichting van het dorp Erica, hebben de toenmalige inwoners van ons dorp al bij de gemeente een rekest ingediend voor de stichting van een school. De gemeente aarzelde, want ze wisten nog niet hoe het dorp Erica zich zou ontwikkelen en wat veel belangrijker was, de mensen die er al woonden betaalden geen belasting. Er waren dus geen gemeentelijke inkomsten op Erica en men besloot dat de kinderen maar in Zuidbarge naar school moesten. In 1873 werd besloten om de houten school in Nieuw Amsterdam te vervangen door een meer permanent gebouw en de houten school tussen Erica en Nieuw Amsterdam te herbouwen, maar twijfels over de bevolkingsontwikkeling vertraagden ook dit plan. In 1876 ligt er dan een plan om net over de brug aan de Pannekoekendijk (op het nog steeds onbebouwde terrein naast China City) een school te bouwen.  Men kocht de benodigde grond van de Drentsche Kanaal Maatschappij en het duurde nog tot 11 maart 1880, de dag waarop de school “Erica I” werd geopend. Maar de Inspecteur van het Geneeskundig Staatstoezicht stelde vast dat de school niet aan de eisen voldeed. Men klaagde dat de beschikbare ruimte per leerling te klein was, dat er slechte ventilatie was, dat het er vochtig was, dat het lekte en dat de privaten (Wc’s) erg slecht waren.

In 1885 kocht gemeente een hoger gelegen stuk grond (daar waar nu onze algemene begraafplaats is, en bouwde daar een nieuwe school. Maar ook deze school was geen lang leven beschoren. In 1893 is de eerste permanente school “Erica I” geopend en wel op de plek waar dus nu de supermarkt van Schepers staat.

Maar hoe kwamen we dan toch, na zo’n moeilijk begin, aan 4 Openbare Lagere Scholen op Erica?

Wel, met de invoering van de Wet op de Leerplicht in 1901 moesten voortaan alle kinderen tussen 6 en 12 jaar onderwijs volgen. En om dat allemaal mogelijk te maken moest dat onderwijs ook binnen een bepaalde straal van de woonplaats van de kinderen aangeboden worden. En we hebben het vaker gezegd: Erica is (geografisch) een groot dorp. Dus kwam er vervolgens bij, school “Erica II” daar “achter op Erica” op de hoek Ericasestraat-Verlengde Herendijk, school “Erica III” aan de Verlengde Vaart in de bocht richting Klazienaveen en de door de Maatschappij Griendtsveen in “de Peel” gestichte school werd overigens pas in  1955 een “gewone” openbare school en daarmee school “Erica IV”.

In de tussentijd had gereformeerd Erica niet stil gezeten en werd er op 31 juli 1913 in Café Beuker bij de brug een vergadering belegd met als doel “De oprichting en instandhouding van scholen met den Bijbel te Erica en omgeving”. In 1914 werd het schoolgebouw in gebruik genomen. En de huidige “Willem Alexander School” staat nog steeds op de zelfde plek als de oorspronkelijke school.

Ook de rooms-katholieke gemeenschap liet zich niet onberoerd en ging over tot het stichten van een eigen school. In het voorjaar van 1924 werd begonnen met de bouw van een onderwijzerswoning en een school. Op 3 november 1924 kon de school in gebruik genomen worden. In 1929 werd een afzonderlijke kleuterschool gebouwd. De St Gerardusschool – tegenwoordig Brummelbos staat ook nog steeds op de plek waar het ooit begon. Echter met de komst van het bijzonder onderwijs op Erica kregen de openbare scholen wel minder leerlingen en dat had natuurlijk gevolgen voor de welgeteld 4 openbare scholen op ons dorp.

Dit laat niet onverlet dat al deze scholen natuurlijk in al die jaren talloze en mooi fotomomenten hebben opgeleverd. Komt daarom allen naar de jaarlijkse HKE Foto Expositie die dit jaar met als thema “Onze scholen” plaats vindt in ’t Schienvat op zaterdag 20 oktober en zondag 21 oktober. Het moment en de plaats om samen herinneringen op te halen.

3 reacties op “Onze scholen op Erica”

1. Janne schreef:

Ik kom zeker kijken!

2. Janny Strockmeijer schreef:

Hallo, mijn meisjes naam is Jantje de Vries. Ik zat op gym en turnen bij Johanna Ottens. Er werd toen les gegeven in de school aan de Havenstraat. Zijn daar ook nog oude foto’s van misschien? Wij hadden altijd uitvoering in het Schienvat…

• Jan Reuvers schreef:

Hallo Janny,
      heb je al onder sport/kwiek gekeken daar staan diverse foto’s op.
      Gr.:Jan Reuvers fotogroep HKE