JUBILEUM BOEK, 100 jaar voetbal op Erica

Geplaatst op 02-10-22 door Gerhard Vedder

In het kader van het 100 jarig bestaan van verenigingsvoetbal op Erica werd er niet alleen feest gevierd maar werd er ook hard gewerkt aan een jubileum boek. Het is een fantastisch boek geworden waarin op prachtige wijze wordt teruggekeken op 100 jaar voetbal op Erica.

Het boek telt 128 bladzijden, is rijk geïllustreerd en voorzien van een hard kaft. Bij wijze van extra en uitzondering is het ook te verkrijgen tijdens de jaarlijkse HKE Foto Expositie die dit jaar weer plaatsvindt op zaterdag 15 oktober en zondag 16 oktober in ’t Schienvat

Ook de HKE werkte mee aan de totstandkoming van dit historische boekwerk en om u een idee te geven van de inhoud onderstaand een verhaal dat, na een strenge selectie, ook tussen de kaft van het boek kwam.

’n Verhaal van de “Korrekieker”. Hij gaat in oktober 1973 kijken bij de thuiswedstrijd tegen C.E.C.

Toen ze bij mij kwaamn vraogn um ’n korre veur ’t voetballn, was ik toch wel ’n beetie beneid, waor ze die veur neudig haddn. Ik was vleedn jaor wel ies an ’t kiekn west en toen vuul ’t mij niet teegn, maar ja, ie weetn hoe ’t giet, ie kommn d’r haost niet weer toe um hen te gaon. Maar now was ik dubbel neischierig, umdat ze ok nog zo goed stundn. Dus gung ik maar ies ’n keer weer hen.

Het folk uut Emmer Compas komp, met heur eign korre, an op Erica.

Ze haddn mij al zegt, da’k vrog mus weezn. Now, um twi’j uur, daor was ik dan. Maar ik schruk mij dood……wat ’n mèènsn!!!! Toch he’k maar deurpakt: ik stapte naor ’t veld, maar daor kun ie al niet meer umhen staon, zoeveul volk was t’r. En toen iniens zag ik al die mensn achter de hegge staon en die keekn mooi over de rest hen. Daor mus ik meer van hemn en wat zag ik??

Ja, ja, ze stundn op korr’n. Now begreep ik ‘t!!

Ikke d’r naotuurlijk hen en gow mien eign korre opzucht, want ik wus temeinsn dat die te vertrown was. Eindelijk ha’k hum vundn en in ’n wup zat ik t’r op.

Het Heldenteam van Erica, dat er een gelijkspel uutsleepte.

’t Eerste wa’k zag was voetballen. Waarn ze dan al zo vrog begunn? Maor toen ik goed keek, zag ik da’t nog maar van die kleine broekies waarn: maar voetballn dat ze deudn!!! “Now, as dat ’n veurproefie van ’t eerste is”, dacht ik, “dan kunn wij straks nog war metmaakn. Daor was ien keerltie bij die ’n klein beetie groter was as die andrn, die maakte mij toch eevn drie doelpuntn achter mekaar en toen mus hij d’r uut. Waor dat goed veur was dat wee’k niet. Daor kunn ze nog wel wat an hemmn.

Toen dat afloopn was, was t’r niks meer te doen en geneut ik in stilte maar van de drumbend, die ik ’s aovends altied zo goed kan heurn. Um half drie kwaamn de speulers ’t veld op, maar ok nog ’n heleboel andern met ’n gewoon pak an.

Vrogger leup t’r allèn de scheidsrechter bij en die luu met de vlagge, maar now! Maar och, ik steur mij d’r maar niet an, want ’t zal wel argns goed veur weezn. Now, ’t voetbal vuul wel teegn, vun ik. Ik had ’t van Ajax wel ies beter zien, maar wat ze daor wel van leerd hemm, dat is, dat ze merakels hard waarn.

Maar ze deudn niks veur mekaar onder. En de scheidsrechter had ’n goeie fluite en dat luut hij heurn ok!! Maar mensn, wat koj ’t daor goed zien vanof die korre.

Alleen met die uuttrapballn van die lange paorse kieper, ha’k wel ies muite: daor kreej ja haost ’n stieve nekke van.

Tja, en dit was ‘t 11-tal van CEC uut Emmercompas, Wie kent ze nog? Gien ene!

In de rust he’k mien piepe maar ies pakt, daor koj joe nog ’n beetie an warmn. D’r waarn wel ’n paar daor op die korre, die mij wat schieve ankeekn, maar ik dacht: “Ie ’n segrette, ik ’n piepe!!”Och, zo praotnd teegn mien piepe begun al gow ’t voetballn weer. Wat d’r toen gebeurd is, hoef ik niet te vertellen. Dat hej allemaol zulf wel heurd of leezn. ‘k Heb niet veul verstand van voetballn, maar ik geleuf wel, dat ’t zo ’t beste was: allebei ’n puntie. Toch ha’k liever wat doelpuntn zien.

Nao afloop he’k nog eevn toekeekn of de korrn ok netties behandeld wuurn. Now, dat gung best, maar toen ik ’t veld afgung, kriebelde ’t mij toch wel ’n beetie, dat t’r zoeveul mensn dwars deur de hegge hen vleugn. Mensn, mensn, kuj now niet eevn op mekaar wachtn of ’n eintie ummeloopn? Dan kuj die luu van ’t bestuur wel weer de schuld geevn, maar die hemm daor ok niet an dacht, die hemm ’t drok genog had (denk alleen maar ies an die korrn).

’s Aovends he’k ok nog naor de radio luusterd. Dat moeij doen”, haddn ze teegn mij zegt. Now, ikke luustern. Ze haddn t’r over, dat Erica iedre keer ’t middnveld oversleug. Daor snapte ik warempel niks van: how kan dat now!! Ik gleuf, dat ik maar ies ’n keer met die treener praot. Hij moet daor maar ies wat van zeggn teegn die speulers, want dat moen ze toch niet weer doen: daor kommn alleen maar praoties van. En dan za’k hum metien vertelln, dat ze wat meer doelpuntn moen maakn. Maar ‘k hep mij ok nog ’n beetie kwaod maakt. Ik vun zulf ok, dat t’r veul te hard speuld was, dat he’k al zegt, mar now nuumde die keerl veur de radio (of hij d’r verstand van hef, wee’k niet) twij speulers van oons, die te hard west waarn. Ik dacht: “Verrekte keerl, da’s waor wa’j daor zeggn, maar dan ha’j die nummer neegn en zesse van die andern ok moen nuumn, want die kondn d’r ok wat van!!” Zo zie’j  maar weer, dat zulfs ikke mij nog kan opwindn deur dat voetballn.

Ik hep t’r ok helemaol gien spiet van, da’k t’r hen west bin. Wie wet, misschien kom ik nog wel ies vaker, maar dan wu’k graag ies doelpuntn zien en…. Ze moen niet weer zo hard speuln.
Dus jongens, ’t lig an joezulf. Misschien wor ik nog wel vaste supporter en veural as mien korre d’r bij is: dan vuul ik mij temeinsn helemaol tuus.

De korrekieker (hier en daar iets bewerkt door uw redacteur)

 

N.B.

De smaak te pakken gekregen en het Jubileumboek nog niet in uw bezit? Dan toch even naar de HKE Foto Expositie op 15 of 16 oktober in ’t Schienvat waar dit boek met nog meer verhalen van de Korrekieker dan ook te koop is.

En, oh ja: op ’t zandgedeelte van Drenthe schilderden de boeren vroeger hun wipkarren op met “Wupkar’n blauw” en op ’t veen werden de wipkarren geschilderd met zwarte Zweedse teer. “Want die zandboeren zijn over het algemeen toch wel een beetje frivoler”: zegt die veenkoloniale en Ericase boer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zes + = 10

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.