Intermezzo bij “De Kasteleins tegenover de R. K. Kerk”.

Geplaatst op 30-06-19 door Gerhard Vedder

Naar aanleiding van deel 1 over “De  Kasteleins tegenover de R. K. Kerk”, dat overigens sinds publicatie op 18 juni al meer dan 800 maal gezien of gelezen werd kreeg ik van een aantal mensen de vraag: “Die Henk Sijbom, wie is dat en (nog belangrijker) van wie is ’t d’r eigenlijk iene?”

En wij van de HKE zijn de beroerdste niet.

Dus vroegen we aan Henk om zich even aan al onze lezers voor te stellen.

En Henk zegt daar over:

“Hoewel ik niet op Erica geboren ben en er ook nooit gewoond heb ik toch iets met Erica. Ik ben geboren in Noord Barge (waar vroeger het klompenwinkeltje van Braam was).

Mijn vader was Joop Sijbom (Kommerweg) en mijn moeder Leida Wessel (Hertenbaan). Toen ik twee jaar was zijn we verhuisd naar het Emmermeer.

In Emmen ging ik naar Pius X school.

Mijn vader werkte bij de Nederlandse Spoorwegen en toen ik vijf jaar was kreeg hij een baan in Nieuw Amsterdam, maar hij moest daar dan wel gaan wonen.

Omdat er in Nieuw-Amsterdam geen katholieke school was ben ik op school gebleven in Emmen. Dat kon omdat wij als gezin van een “spoorman” gratis met de trein konden reizen. Tussen de middag ging ik ook nog naar huis maar er moest dan wel snel gegeten worden. Doordat ik in Emmen naar school ging en in Nieuw Amsterdam woonde kende ik daar eigenlijk maar weinig leeftijdgenoten. (ik had wel een kameraad in Nieuw Amsterdam).

Na de lagere school ging ik naar L.T.S. de Zuidoosthoek in Emmen. Hier kwam ik in contact met diverse leeftijdgenoten uit Erica. In de zomer fietste ik ’s morgens met mensen uit Nieuw Amsterdam naar Emmen en ’s avonds fietste ik altijd via Erica (met jongens uit Erica) naar huis.

Na de L.T.S. ging ik naar de M.T.S. waar ook jongens uit Erica bij mij op school zaten.

Omdat we veel familie in Erica hadden was ik in de weekenden ook vaak op Erica. Ik ging ook voetballen bij S.C. Erica en kreeg daar ook vrienden.

Tot mijn 18e jaar was ik elk weekend in Erica. Later was ik meer in Coevorden en Dalen (waar mijn vrouw ook vandaan komt).

De geschiedenis van Zuid-Oost Drenthe heeft altijd mijn interesse gehad en al meer dan 30 jaar doe ik aan genealogie van mijn familie. Als je dan maar een paar generaties terug gaat zie je dat iedereen op Erica wel connecties met elkaar heeft. Op zoek naar foto’s over (verre) familieleden ben ik bij diverse mensen op Erica op bezoek geweest en heb ik ook mooie verhalen van vroeger gehoord.

Na mijn werkzame leven schoof ik regelmatig aan bij de mensen van de fotokring van de HKE, en ik ben er nu een onderdeel van.

Hoewel ik al bijna 43 jaar in Dalen woon heb ik nog steeds een binding met Erica en hoop dat de lezer mij nu ook een beetje kan “plaatsen”.

En als je mij een keer in het echt wilt zien, kom dan een keer op een donderdagmorgen naar ’t Schienvat waar ik dan meestal met de andere mannen van de HKE Fotokring ben.

Zo en nu maar met z’n allen wachten op deel 2 en de volgende delen van het epos over “De Kasteleins tegenover de R. K. Kerk op Erica”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ 8 = dertien

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.