Erica op de gemeentelijke Erfgoedkaart.

Geplaatst op 09-12-20 door Gerhard Vedder

Het begon allemaal ergens eind 2016. De gemeente Emmen gaf de firma ”The Missing Link”  om samen met de in de gemeente relevante actieve groepen de inhoud voor de Erfgoedkaart te verzamelen en in kaart te brengen.

“The Missing Link” is een advies- en onderzoeksbureau gespecialiseerd in archeologie, erfgoed en ruimtelijke ontwikkeling. En zij zeggen van zichzelf: “Of het nu gaat om visievorming voor gebiedsontwikkelingen, erfgoedbeleving, archeologisch contract- en projectmanagement of het schrijven van erfgoedbeleid, met onze specialistische kennis verbinden we het verleden met de opgave van de toekomst. Erfgoed levert meerwaarde op ruimtelijk, sociaal en economisch vlak.”

Kortom, genoeg argumenten voor de gemeente Emmen om samen met mensen van “The Missing Link” en vertegenwoordigers van diverse historische verenigingen, kringen en werkgroepen in de gemeente aan de tafel te gaan. En zo ging het dus ook.

Als Historische Kring Erica namen wij ook actief deel aan dit overleg en droegen, in onze beleving, alles wat op onze mooie dorp niet in de vergetelheid mag raken, aan voor een plekje op de erfgoedkaart. En dat gaat van gebouwen tot dorpsgezichten en dus ook gezichtsbepalende straten of streken. En omdat wij niet de enigen aan tafel waren kan ik mij voorstellen dat de mensen van “The Missing Link” bedolven werden onder al dat erfgoed.

De lijst moest vervolgens “ingedikt” worden en uiteindelijk bleven er voor Erica 4 voordrachten over. Te weten:

  • De (Vervallen) Bergerschans.
  • De Dorpsmonumentenlijst met bijbehorende Wandelroute.
  • Het Ensemble van de 4 villa’s rond de Ericasebrug.
  • De Griendtsveenhuisjes in het Amsterdamscheveld (de Peel).

Deze 4 hoogtepunten mochten wij via een speciaal formulier en met argumenten voordragen. En aldus geschiedde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De erfgoedkaart zou interessant zijn voor inwoners en bezoekers van Emmen. Maar ook praktisch indien men een woning wil bouwen of verbouwen. Dan is t

e zien of er bepaalde eisen worden gesteld. Bijvoorbeeld, is het een monument of geldt de locatie als beeldbepalend voor de omgeving,

En toen werd het stil. Oorverdovend stil en ik dacht eerlijk gezegd: “zal wel niks meer word’n”. Maar gelukkig zou, mede door de inbreng van het ErfgoedNetwerk Emmen, de soep uiteindelijk niet zo heet gegeten worden als aanvankelijk opgediend. Want achter de schermen werd er stug doorgewerkt en kwam Erica werkelijk met een vloed aan historische feiten en plaatjes alsnog op de Erfgoedkaart.

Want dan krijg ik na jaren van stilte, als secretaris van de HKE, op 11 november jongst leden een mailtje van ons gemeentehuis. Na de aanhef “Beste Gerhard” wordt al snel duidelijk dat men ten gemeentehuize in de achterliggende periode toch wel bezig is geweest met de Erfgoedkaart en dat het nu zo ver is om de Erfgoedkaart via de gemeentelijke website nu toch te “lanceren”.

Voor die lancering wil men ook een promotiefilmpje maken en omdat er destijds vanuit Erica veel is aangedragen wilde men in het filmpje enige aandacht besteden aan een object dat door de historische kring is geïnventariseerd. “We zoeken hiervoor iemand die iets heeft aangedragen voor de kaart en iemand die in dit object/pand woont of het bezit en daar iets over wil vertellen.”

Wel, zo’n vraag hoef je de HKE geen 2 keer te stellen. We waren het er direct over eens dat hiervoor de “Villa Veldkamp” het ideale object is. Vooral omdat na een zeer geslaagde restauratie en het energiezuinig maken van het pand door Bouwbedrijf Brands, het pand sindsdien bewoond wordt door louter jonge en enthousiaste Ericanen. En ook dat laatste sprak de gemeentelijke werkgroep achter de Erfgoedkaart zeer aan.

In coronatijd beleg je dan als vervolgstap een videovergadering waarin we afspraken dat onze HKE voorzitter Hans Ladrak, als bouwhistoricus, voor de camera iets zou vertellen over het historische ensemble rond de Ericasebrug en over de “Villa Veldkamp” in het bijzonder.

Als bewoonster zou Iris Broekmann vertellen hoe het is om in zo’n prachtig pand met geschiedenis te wonen.

En zo geschiedde. Een week later, op 18 november was het zover. De zon scheen en de filmopnames werden gemaakt met een resultaat dat er zijn mag.

Als u het filmpje nog niet kent dan toch even op de volgende link klikken: https://www.youtube.com/watch?v=5XHb-mDIyy4

Een kort maar mooi filmpje waarmee niet alleen de Erfgoedkaart maar ook Erica weer even op de kaart gezet wordt.

Vervolgens werd op 3 december met enig tromgeroffel en voornamelijk de schrijvende pers gepresenteerd. Al het erfgoed van de gemeente Emmen is nu voor iedereen online te zien op de Erfgoedkaart. De site geeft de situatie van 2017, maar het is de bedoeling de inhoud voortdurend te actualiseren. “Hierbij is de inbreng van inwoners welkom.” zegt wethouder Otter.

De kaart is te vinden op de gemeentesite en is ook gekoppeld aan de website: www.hierkomjijweg.nl  van het ErfgoedNetwerk Emmen, waardoor veel achtergrondinformatie, foto’s en filmpjes gemakkelijk zijn te vinden.

En omdat we de andere dorpen in de gemeente niet te kort willen doen citeren we ook nog even uit een krant die aandacht bestede aan de lancering van de Erfgoedkaart van de gemeente Emmen:

“Emmen staat niet bekend als een gebied waar het wemelt van markante gebouwen. Toch is er wel degelijk veel bijzonders te zien. Van de luchtwachttoren in Schoonebeek tot de voormalige marechausseekazerne in Klazienaveen, van het oude kerkje van Roswinkel tot villa La Paix in Nieuw-Amsterdam. En dan zijn er ook nog bijzondere stukken landschap, zoals de essen en het hoogveengebied Bargerveen.

De gemeente heeft een lijst gemaakt met daarop plekken en gebouwen die vanwege hun historie of een bijzondere gebeurtenis speciale aandacht verdienen. Ze staan op een kaart, waar ook tradities die bij het gebied horen te vinden zijn. In het voortraject riep de gemeente de hulp in van inwoners en historische verenigingen.

Enkele muisklikken

,,De kaart die toen in eerste instantie gemaakt is, was niet geschikt voor een breed publiek en vooral bedoeld voor intern gebruik’’, zegt woordvoerster Inge Frieso. ,,We hebben die kaart aangepast en ook contact gezocht met het ErfgoedNetwerk Emmen.’’

Dit is een groep mensen die oude documenten, foto’s en filmfragmenten voor een breed publiek toegankelijk wil maken en sinds dit najaar een eigen site heeft: www.hierkomjijweg.nl

,,De door de gemeente gemaakte erfgoedkaart is nu gekoppeld aan deze site, waardoor liefhebbers met een of enkele muisklikken nog veel meer achtergrondinformatie kunnen vinden.’’

De kaart is nooit af

Wie bepaalde objecten, landschappen of tradities mist, kan zich melden bij de gemeente. ,,De kaart is nooit af, er kunnen nieuwe dingen aan toegevoegd worden. We gaan de aanvullingen verzamelen en een keer per jaar doorvoeren.’’

Volgens Frieso hebben alle Drentse gemeenten een cultuurhistorische waardenkaart. ,,De manier waarop deze wordt samengesteld verschilt per gemeente. De manier waarop wij dat in Emmen hebben gedaan – samen met inwoners en het ErfgoedNetwerk Emmen – is bijzonder.

Net als het feit dat het online voor iedereen te raadplegen is.’’

Daarom beste Ericanen. Op een rustig moment, of als er toch “niets” op de TV is, even naar de website www.hierkomjijweg.nl en in het zoekvakje bijvoorbeeld “Erica” intypen en je zult versteld staan van wat wij ook op Erica allemaal aan historie en wetenswaardigheden te bieden hebben.

Wij wensen u veel plezier bij uw speurtocht op de website en maken ook maar gelijk gebruik van de gelegenheid om u en de uwen mooie feestdagen en een goed en gezond 2021 te wensen.

het Bestuur van de Historische Kring Erica

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ 7 = negen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.