Erica in Virginia – Verenigde Staten van Amerika

Geplaatst op 25-03-21 door Gerhard Vedder

Ik denk dat velen op Erica, net als ik, ieder weekeinde weer de column van Daniël Lohues in het Dagblad van het Noorden lezen.

Zo gaf Daniël op zaterdag 6 maart jongst leden, als ik het zo mag noemen, dat volk uit de Randstad een flinke veeg uit de pan toen het ging over “het Drentse Klazienaveen”. Gemist? Dan natuurlijk nog wel even de krant uit het oudpapier zoeken en alsnog nog even lezen.

Afijn op enig moment komt, omdat Klazienaveen net als Emmen bij Erica liggen, ook Erica aan de orde. En dan schrijft Daniël:

Er ligt ook een Erica in Amerika. Ten zuiden van Washington DC. Dat is Erica, Virginia. Mijn neef en ik zijn er eens naartoe gereden toen we daar in de buurt kwamen. Het Virginiase Erica bleek slechts een kruispunt met een postbus en een houten schuurtje. Het Drentse Erica is wel wat meer. Zowat vijfduizend inwoners. Meerdere snackbars, winkels met een grote parkeerplaats waar eerst een bibliotheek stond die afgebrand is.”

De beschrijving van dat Amerikaanse Erica maakte mij nieuwsgierig en ik ging niet net als Daniël en zijn neef op reis. Nee, ik ging aan het googelen.

Door op Google Map de coördinaten N38 07 04.59 en W76 40 48.49 in te kloppen kwam ik vanzelf terecht op het door Daniël beschreven kruispunt, daar waar de “Erica Road” de “Mount Holly Road” ontmoet.

Je komt dan op je computer, als het ware, van heel hoog aanvliegen en al dalende zie je eerst alleen maar water, bossen en eindeloze akkers.

En als we dan verder dalen en inzomen op dat punt waar de “Erica Road” met de “Mount Holly Road“ een T-splitsing vormt, daar ligt Erica in Virginia USA. Meer een boerenstreek dan een gehucht of dorp, met tegenwoordig op de parkeerplaats een benzinepomp en een “buurtsuper”.

Nu weet ik niet wanneer Daniël en zijn neef in Erica -Virginia waren en zoek verder naar wetenswaardigheden over dat andere Erica.

Februari 2013

In februari 2013 stoppen Don Hess en Diana Lank bij alle bewoners van Erica en Omstreken een stenciltje in de bus. “Groot Erica”, zoals ik ook wel eens ons eigen Erica noem, als ik het over Erica + Amsterdamscheveld (De Peel) en Parc Sandur heb. Zij, Don en Dianne hebben het voornemen een benzinepomp en “buurtsuper” te bouwen daar bij de T-splitsing in kwestie.

Een hele uitdaging, maar met de typisch Amerikaanse houtskeletbouw gaat het dan snel. Zou je denken!

Maar laten we eerst even kijken naar wat dat eigenlijk is dat Erica- Virginia.

Erica maakt deel uit van Westmoreland County, zeg maar gemeente.

De gemeente heeft een landoppervlakte van 594 km² en telt  zo’n 18.000 inwoners.

Ter vergelijking, onze gemeente Emmen heeft een oppervlakte van 346 km² en telt, nog steeds, zo’n 100.000 inwoners.

Ons Erica heeft een oppervlakte heeft van 24,5 km² van en telt bijna 4800 inwoners met 2.235 unieke adressen, 2020 huishoudens en 2028 woningen. De gemiddelde dichtheid van adressen is 356 per km2.

Westmoreland County telt zo’n 8000 huishoudens, de meeste gezinnen hebben 1 kind met een teruglopende trend. De vrouwen in Westmoreland County zijn licht in de meerderheid met 90 mannen op 100 vrouwen.

Als we naar de oppervlakte van 594 km² kijken, dan kunnen we vaststellen dat er, met in achtneming van deze 8000 huishoudens, zeg maar gezinnen, 13,5 gezinnen per km² wonen. Vergeleken met de gemeente Emmen, met zijn oppervlakte van 346 km², komen we op 289 gezinnen per km² en voor ons Erica zelfs op 356 per km².  We wonen hier dus, op het platteland van ons Erica zo’n 20 tot bijna 30 keer dichter op elkaar dan het Erica in Virginia.

Kortom in Erica-Virginia hebben ze pas echt de ruimte. Zoals het eerste plaatje ook wel laat zien, de inwoners van Erica – Virginia wonen niet allemaal op roepafstand van elkaar en de markt voor “Gamma schuttingen” is er te verwaarlozen. En ondanks dat we hier op Erica buiten de bebouwde kom direct tussen de weidse akers lopen, wonen we hier toch, vergeleken bij Erica-Virginia, op een kluitje.

Virginia , het land van de Powhatan

Oorspronkelijk was Virginia, waar de gemeente Westmoreland in ligt, het land van de Indiaanse stam de Powhatan. Als oorspronkelijke bewoners van Virginia genieten zij de erkenning van de autoriteiten van deze staat. De huidige bewoners van Virginia bestaan voor, zeg maar, 60% uit blanke mensen, 30% zwarte of Afrikaanse mensen en van de resterende 10% is minder dan een 0,5% afstammeling van de oorspronkelijke Indiaanse Powhatan bevolking.

Tot 1607 waren de Powhatans baas over hun eigen land en haar vruchten. Toen kwamen de Engelsen en stichten hun eerste kolonie in de zogenaamde “Nieuwe Wereld”. De Engelsen ontwikkelden een “plantage economie” met als gevolg het verdrijven van de indianen en de komst van de slavernij.

Oh ja, we weten denk ik allemaal wel hoe we tijdens de laatste verkiezingen gestemd hebben. Daarom ter vergelijking nog even de 2020 president verkiezingen in de USA, 53,5% stemde op de republikeinen, 45,3% stemde op de democraten en de resterende 1,2% stemde op zogenaamde “anderen”.

Helaas heb ik nog nergens het aantal inwoners van Erica – Virginia kunnen vinden, maar als ik kijk hoeveel kinderen er ’s morgens op de bekende gele schoolbus staan te wachten die hen naar de “Cople Basisschool in Hague, een dorp verderop, brengt. Dan houd ik het er op dat er niet meer als 10 gezinnen in Erica-Virginia wonen.

En als het allemaal gemiddelde gezinnen zijn, dan kom ik op zo’n 30 inwoners.

Een hele uitdaging op met zo’n bevolking een gezonde “buurtsuper” in de benen te houden.

Maar Don en Diane laten zich niet afschrikken om daar op die T-splitsing in Erica bij de benzinepomp en de “buurtsuper” te beginnen. Het 2-tal communiceert voortdurend met hun Ericase bevolking en zo vragen ze bijvoorbeeld ook regelmatig wat ze in hun assortiment moeten opnemen en verkopen ze ook de eieren van hun eigen kippen.

Ik las ook dat de start niet van een leien dakje ging.

29 juni 2013

Op 29 juni sturen ze weer een berichtje rond met daarin de mededeling: ”Het duurt niet lang meer”. En is er regelmatig verwarring over de aanvoer van de bestellingen. Want de voorraad wordt maar één maal per week aangevuld en met name in het begin kwam het voor dat de verwachte spullen er dan “gewoon” niet zijn. Een benzinepomp waarvan we in de onregelmatige nieuwsbrief van Erica kunnen lezen dat de pomp steeds vaker leverproblemen heeft en dus “Nee” moet verkopen. Volgens de pomphouder komt dat omdat zijn toeleverancier regelmatig “software problemen” heeft.

Maar in 2014 hebben ze de zaak op gang. De “Erica Mall” zoals de buurtsuper nu heet is al snel meer dan een winkel voor “koloniaalwaren” en andere exotische zaken. De “buurtsuper” groeit al snel uit tot een ontmoetingspunt voor Erica en Omstreken.

De pensionado’s nemen de stoelen op de waranda in bezit en nemen er vooral bij goed weer het wereldnieuws door. Alsof het ons eigen Erica is.

De toeristen en de truckers van Pepsi en CocaCola weten de plek en de gastvrijheid ook te vinden en te waarderen. Het wordt er met de dag gezelliger.

Zo gezellig dat de Plattelandsvrouwen, of “Vrouwen van Nu” zoals ze tegenwoordig heten, ook de kwaliteiten van de ruime parkeerplaats daar in Erica-Virginia weten te waarderen. Terwijl de mannen van hun ijsje geniete proberen zij – voor het goede doel – hun overtollige huisraad aan de man te brengen.

Don en Dianne spelen daar handig op in. Zij hebben natuurlijk, ondanks de grote afstanden, ieder jaar op 1 november, Halloween, een leuke verrassing voor alle kinderen die langskomen en zich dan in de winkel op de foto laten zetten.

Overigens, een via het oud-Engels verbastering van “All-hallows” naar Halloween, wordt het vieren er van bij ons ook steeds populairder.

De rechterkant (met de voeten en de schoenen) van de foto heeft niets met Halloween te maken en behoeft daarom enige uitleg.

Twee verschillende sokken

Het is ons denk ik allemaal wel al eens overkomen. We hebben ons bijna verslapen en op het laatste moment schieten we in onze kleren om er op ons werk of op school achter te komen dat we 2 verschillende sokken aan hebben. Zo ging het ook regelmatig met de klas van juf Woodrow van de Cople basisschool in Hague (iedere dag op en neer zo’n 15 km met de schoolbus) waar alle Ericase kinderen naar toe gaan. Juf Woodrow kon er wel om lachen en maakte er op enig moment een wedstrijdje van. Sindsdien komen de kinderen op de laatste dag voor iedere vakantie bewust met verkeerde sokken en of schoenen aan naar school. En laten zich dus ook in hun “buurtsuper” even op de foto zetten. En dat levert leuke plaatjes op.

De zaken beginnen te lopen

In het voorjaar van 2015 gaat de zaak als een speer en hebben ze, net als onze “Tapper Mode” van Marianne, enkele extra services aan het assortiment toegevoegd.

Zo zijn ze in de “buurtsuper” nu ook inlever- en afhaal-punt voor een stomerij, kun je er ook je schoenen voor reparatie inleveren, visaktes kopen en het allerbelangrijkste; ze zijn nu een geautoriseerd “Alligator Warning Station”.

Ja hoor, want zodra de winter voorbij is komen die hapgrage krokodillen terug uit het zuiden om hun eieren te leggen in het snel opwarmende water van de vele kreken rond Erica. Overigens is het belangrijk te vermelden dat het bij steigertje groeiende “rietachtige gras” door de plaatselijke “kenner” wordt aangeduid als “een uit Europa illegaal meegenomen onkruid”, dat eigenlijk met wortel en al zou moeten worden uitgeroeid.

Let wel, inmiddels schrijven we 2015, Don en Dianne besluiten om de “buurtsuper” ook op de zondagen te openen. Van 10 uur ’s morgens tot 8 uur ’s avonds en vanwege de toeloop zijn ze ook blij met Alverta Hall-Thompson die het team komt versterken.

2020 – 2021

Tegenwoordig stopt er ook steeds vaker een bus met toeristen.

Die toeristen moeten dan, net als bij ons op Erica, een mondkapje op als ze even de winkel in willen. Daar hebben ze bij de Erica Mall weer handig op ingespeeld want ze verkopen de unieke “Pat D’s mondkapjes”. Pat, die ook in Erica woont en handig met de naaimachine is, maakt namelijk met de hand mondmaskers in verschillende kleuren en patronen voor “slechts” $ 7,95 per stuk. Pat zegt er zelf over dat ze ook kindermaatjes maakt en dat de bandjes niet achter de kinderoortjes knellen. En voor hen die dit allemaal te dol vinden hebben Don en Dianne ook nog een beperkte voorraad “Chinese medische  mondmaskers”. Die kosten maar $ 2,- per stuk.

Regelmatig staat het dorp blank

Mocht je nu denken: “Wat een tamme boel daar in Erica-Virginia. Zo zonder een Volleybal toernooi op Koningsdag, Fest op Erica in het Ericasebos of een Draakbotenrace op het kanaal”. Vergis je dan niet, want ik hoorde vandaag op de radio dat Virginia, als 23ste van de 50  staten in de USA, de doodstraf hebben afgeschaft. En wat veel belangrijker is, het kan daar in Erica veel, héél veel regenen.

Want de staat Virginia, dus ook Erica-Virginia, ligt namelijk in de aanvoerroute voor tropische depressies en orkanen vanaf de Atlantische Oceaan.

Vanaf juni is er daarom kans op tropische stormen met veel regen. In augustus, september en oktober is de kans hierop het grootst. Hoosbuien kunnen dan de boel flink onder water zetten. En dan hopen de kinderen van Erica-Virginia dat de schoolbus niet rijdt.

Bron: Na het lezen van de column van Daniël Lohues ben ik op het internet gaan speuren en sprokkelde zo dit verhaal over dat Erica aan de andere kant bij elkaar. 

 P.S.: Inmiddels heb ik een Email-adres van Don en Dianne en probeer er via hen achter te komen hoe het Erica-Virginia aan zijn naam komt en hoelang het al bestaat. Zodra ik van hen hoor deel ik het.

2 reacties op “Erica in Virginia – Verenigde Staten van Amerika”

  1. Thea schreef:

    Wat leuk om zoveel over Erica-Virginia te lezen!

  2. Henk Sijbom schreef:

    Mooi verhaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


1 + = vier

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.