Erica in Australië

Geplaatst op 05-04-21 door Gerhard Vedder

Een van de reacties op het verhaal over Erica in Virginia – USA kwam via de HKE Facebookpagina van Cor Maatje. Cor schreef namelijk: “Binnenkort een verhaaltje over op Erica – Australië?”

En ik dacht: Dan zullen Harold en zijn neef Daniël daar toch, net als met Erica-Virginia, eerst even moeten gaan kijken en er ook iets over moeten zeggen. Prompt schrijft Daniël in zijn wekelijkse column van 27 maart 2021 met de titel “Deurdoen” onder andere:  

Het verhaal ging over een vader en een zoon die in Australië, midden in de woestijn, autopech kregen. De meester liet ons op de globe even zien hoe groot Australië was vergeleken met Europa. En vertelde dat daar de meest vreemde dieren liepen. En dat het in het midden een grote, dorre boel was….”

En ik dacht: Telt dat ook?

Afijn ik had, naar aanleiding van Cor’s opmerking, natuurlijk al even gegoogeld en vastgesteld dat Erica, voor Australische begrippen, onder de rook van Melbourne ligt en samen met Rawson een “community” vormt en dat ze samen nog net geen 250 inwoners bij elkaar kunnen krijgen. Maar daarmee toch wel 10 keer groter dan Erica – Virginia en nog lang niet zo groot als ons eigen Erica zijn.
Van de Australiërs, de “Aussies”, wordt algemeen gezegd dat het een relaxed volkje is en dat ze zich niet snel de kachel laten aanmaken. Denk maar aan de film over “Crocodile Dundee”.

In 1986 werd we allemaal naar de bioscoop gelokt om te genieten van een Australische avonturier die een Amerikaanse journaliste mee op reis neemt door de Australische jungle en “outback”. Michael J (Crocodile) Dundee kan niet alleen krokodillen en ossen hypnotiseren maar spreekt ook de taal van de Aboriginals, de oorspronkelijke en inheemse bevolking van Australië. Een bevolking die inmiddels in Australië met respect wordt behandeld.

En als ze je dan het bovenstaande kaartje laten zien met daarbij de opmerking “Erica, hier naar toe komen is gemakkelijk”, wel dan geloof je dat wel. Het tweelingdorp Erica – Rawson, ligt een prettig half uurtje rijden verwijderd van de plaatsen Moe en Traralgon. En dan met uitroepteken: Zorg wel dat je de benzinetank vol hebt!

De verharde wegen leiden u door een interessant afgelegen bos- en berggebied. De ene weg omhoog en de andere weer omlaag. Alles bij elkaar zo’n 100 km en een fantastische manier om enkele verloren uurtjes door te brengen. Zowel in Erica, Rawson en Walhalla is er gelegenheid om koffie te drinken en iets te eten.

Is dat niet bemoedigend en gastvrij? We gaan het gewoon proberen.

We reizen, ook dit keer, weer virtueel af naar Erica in de Australische deelstaat Victoria. Dat begint direct al weer goed, want Victoria is in Australië de op een na kleinste staat met een landoppervlakte van 227.444 km² en het is tevens de dunst bevolkte staat met 28 inwoners per km². (weet u het nog: op Erica wonen we met ongeveer 900 mensen op de km²) Overigens zien we bij “de landing” wel dat dit Erica een stuk compacter is dan het Erica in Virginia, maar ook niet aan ons echte Erica kan tippen.  

Ik begin mijn zoektocht bij de “overheid”. En dat hebben ze goed geregeld in Australië, dus ook in Erica. Erica en het buurdorp Rawson, vormen net als bij ons Nieuw Amsterdam en Veenoord een “Tweelingdorp” en zijn onderdeel van de Baw Baw Shire Council. Een “council” kun je vergelijken met wat bij ons “de gemeente” is. Van daar uit wordt zo’n beetje alles, op een zeer vriendelijke wijze geregeld. Zo heeft ieder dorp een eigen website en voor Erica is dat “Erica & Rawson, 2 dorpjes een community”, waarop iedere inwoner, nadat hij/zij geverifieerd en geregistreerd is, zijn informatie en weetjes, die interessant kan zijn voor de inwoners, kan delen.

Het motto van de website is: “Deel de feiten zodat we het niet moeten doen met geruchten.”

Zo staat daar bijvoorbeeld te lezen dat de Historische Vereniging van Erica en Omstreken tijdens een ceremonie  op 23 maart 2021 in  het gemeentehuis van de Baw Baw gemeente (waarvan het gemeentehuis in Warragul staat)  een subsidie van $ 2739,- heeft ontvangen voor hun Archivering Project en IT apparatuur. (Echt waar!)   

Verder kreeg de “Erica Facilities Commissie” (een soort dorpsraad) tuingereedschap en persoonlijke beschermmiddelen voor de vrijwilligers die het dorp netjes houden.

Kijk, dan heb je het ergens over.

Dan word ik pas echt nieuwsgierig en zoek ik verder en zie dat er ook een aankondiging op de website van Erica-Rawson staat dat met de volgende aanhef: “Als alles goed gaat en de weersomstandigheden ons niet in de steek laten, dan gaan we op 9 april het bos bij de Rintoul Kreek, zo’n 10 km zuidoostelijk van Erica, in het kader van de “Planned Burns” bewust en gecontroleerd in de brand steken”.

Tja, dan denk je in eerste instantie weer aan de grote branden van vorig jaar in Australië en is de tweede gedachte er toch een van, wat zit hier nu weer achter?

Maar ook daar geeft het internet weer een antwoord op. Het blijkt dat de Staat Victoria een rampenbestrijdingsdienst heeft met een ook uitgebreide en informatieve website. Op deze site wordt onder andere ook uitgelegd dat het bewust afbranden van bos en kreupelhout twee doelen dient. Enerzijds wordt met gecontroleerd verbranden van kreupelhout vaak succesvol een grotere en ongecontroleerde brand voorkomen. Anderzijds bestaat er ook zo iets als cultureel of traditioneel verbranden. Deze culturele of traditionele branden worden uitgevoerd door de oorspronkelijke en eerste bewoners van Australië, de Aboriginals.

De Aboriginals hebben nog steeds, in hun ecologische tradities, het vuur als het middelpunt van hun en ons bestaan hier op aarde. Met onder andere, als gevolg daarvan, het traditioneel verbranden van het struikgewas als voeding voor de aarde. Vergelijkbaar met het afbranden van de heide, als meststof voor de schrale veengrond, toen onze voorvaders hier op Erica nog de boekweitteelt beoefenden.

Niet alleen de staat Victoria maar ook de CFA (Country Fire Authority), of te wel de voor de gehele staat Victoria georganiseerde brandweer, doen alles om deze traditie in stand te houden en daar waar mogelijk te steunen. Het zijn namelijk ook weer Aboriginals die dit traditioneel vuurtje samen met talloze vrijwilligers mogen stoken.

In Zuid Oost Australië was deze traditie zo’n 100 jaar lang onderbroken, maar zoals we zien wordt deze eeuwenoude traditie nu toch weer geëerbiedigd, mede omdat men tot de overtuiging komt dat ze ons ook kan helpen bij het stoppen van de klimaatverandering.

De CFA dwingt ook in de omgeving van Erica veel respect af en ik begrijp uit de mededeling dat op 9 april niet zomaar de fik er in gaat. Nee er worden in de aanloop naar de gecontroleerde brand voorlichtingsavonden georganiseerd, vrijwilligers geworven en er zijn zelfs complete lespakketten voor alle schoolgaande kinderen. Niet alleen over het hoe, wat en waarom van deze traditionele branden maar ook hoe we bijvoorbeeld thuis brand kunnen voorkomen of hoe te handelen in het geval van brand. Kortom de CFA is een  belangrijk instituut in Australië.

Kijk zelf daarom maar even naar het promotiefilmpje van de CFA: https://www.youtube.com/watch?v=erZvIAis-6Y&t=68s

En zoals bij ons op Erica op 1e Paasdag de Stichting Mammoet het vuur rondbracht, gaan ze in Erica – Australië met z’n allen op 9 april “vuurtje stoken” in de bossen van Rintoul Kreek bij Erica.

Dat brengt ons via de eerbied voor het vuur ook naar de ontstaansgeschiedenis van Erica in Australië en naar nog een overeenkomst met ons eigen Erica.

Beide hebben namelijk een treinstation.

Een treinstation? Jawel hoor, wat anderen vaak aanduiden als “Station Emmen Zuid” noem ik steevast, ik geef het toe een tikkie chauvinistisch, “Station Erica-Noord.

Trouwens, ver daarvoor, al in 1902 hadden wij natuurlijk op Erica ook al de stoomtram. Maar voor die spoorlijn in Erica-Australië gaan we terug naar 1905. In het gebied, bekend als “Upper Moondara” ontstond de nederzetting Erica toen men begon met de aanleg van de spoorlijn van Moe naar Walhalla (zie het eerste kaartje) en Erica dus een treinstation kreeg. Toen het station in 1910 geopend werd het eerst Harris genoemd, maar in 1914 werd de naam veranderd in Erica, genoemd naar de berg daar in de buurt die sinds mensenheugenis al de naam Erica had. Toen werd ook het postkantoor, dat op 10 juli  1910 opende met de naam “Upper Moondarra”, omgedoopt in Erica.

De spoorlijn werd aangelegd omdat er aan het einde van de lijn in Walhalla een goudkoorts was uitgebroken. Echter toen in 1910 de spoorlijn echt operationeel werd was het met de goudkoorts al weer over. Op dat moment woonden er in Walhalla maar liefst 4000 mensen en nu nog 18. Het kan verkeren.

Na de goudkoorts schakelden de mensen, die achter bleven, over op bosbouw en in mindere mate landbouw waarbij men de spoorlijn niet echt nodig had. In 1944 werd Erica het eindstation van de spoorlijn en in 1954 werd het treinverkeer tussen Moe en Erica helemaal gestopt.

Sindsdien is de spoorlijn veranderd in een toeristische attractie en hulpmiddel voor de wandelaars. Want de natuur trekt heel veel wandelaars en veel wandelroutes gaan langs of blijven in de buurt van de spoorlijn.

Het station complex en het houten stationsgebouw in Erica zijn omgevormd tot een spoorwegmuseum en misschien is het wel een leuke vakantiebestemming voor al de vrijwilligers van ons eigen Industrieel Smalspoormuseum in De Peel.

Overigens reden, ook in Erica – Australië, de treinen over smalspoor. Dus, wie weet, kunnen ze ook nog eens tot semipermanente uitlening aan elkaar van het een en ander komen. In ieder geval hebben we in Erica-Rawson genoeg mooie waarschuwingsborden. Getuige de volgende foto: Het stationnetje is behangen met borden met soms niet mis te verstane teksten: “Geen oversteek: Overtreders zullen dood geschoten worden, zij die het redden zullen nog eens dood geschoten worden”.   

We zeiden het al eerder, een relaxed volkje die Australiërs en humor hebben ze ook wel.

Voor Stephen en Kerry Watson, beiden vrijwilligers bij het spoormuseum, ligt dat met die borden allemaal een beetje “gevoelig”. Zij hebben weliswaar een bord van het oude station van Erica in hun tuin staan. Een station dat volgens het bord toch maar mooi op 1321 voet (12 x 2,54 cm = 0,3048 mtr)  oftewel bijna 532 meter boven NAP. En dat is aanzienlijk  hoger dan ons Erica met zijn ongeveer 20 meter boven NAP.

Maar waarom hebben zij iets met een bord?  Kerry en Stephen willen eigenlijk wel bij de dorpsingangen van de dorpjes Moe en Tyers een bord komt te staan waarop de toeristen gewaarschuwd worden dat ze hun reis door de regio niet zonder een volle tank moeten beginnen. Dit omdat er, sinds het tankstation in Rawson een jaar geleden sloot, binnen een straal van 100 km nergens meer getankt kan worden. Maar ja als je al die borden in het spoorwegmuseum gezien hebt, neem je dan zo’n bord over nergens kunnen tanken nog wel serieus.

Vooral als het tankstation er ook nog staat, als of er niets gebeurd is.

In de tussentijd heeft de Baw Baw Shire Directeur van de afd. Planning en Economische Ontwikkeling, Mathew Cripp, begrip getoond voor het verzoek en probeert het nu te combineren met een “bordjes vernieuwing project” dat voor volgend jaar op de rol staat. Hij vindt echter de kreet: “Fuel up before hitting the road” een beetje te populair.

De natuur rond Erica is adembenemend en men zegt dat de auto’s, die nooit weer werden opgehaald, van wandelaars zijn die verdwaald en verhongerd zijn of gewoon nog steeds van de natuur genieten.

Zelf houd ik het erop dat in het land waar alles zo goed geregeld is het gewoon te duur is om de afgedankte auto ordentelijk en officieel af te voeren. Het centrum van Erica stelt, net als dat van Erica-Virginia, niet zoveel voor.

Midden in het dorp vinden we op de splitsing van 2 wegen, de enige supermarkt “The Store” met aan de andere kant van de straat, in het witte gebouwtje – wat vroeger het postkantoor was en waar de goudzoekers aan het einde van de dag hun goudklompjes en goudstof konden laten wegen – daar zit nu een café in.

Ja en dan natuurlijk ook nog even naar school. Hoe gaat dat in Erica-Australië?

Wel, in Erica stond lang de school aan de doorgaande weg van Moe, dwars door Erica, via Rawson naar Walhalla. Op de plek waar meer dan 100 jaar, van 1881 tot 1994, de school stond ligt nu openbaar groen. Zeg maar een plantsoen. Wat bleef is een herinneringsplaquette. In 1994 werd de school namelijk, in een nieuw gebouw, gecombineerd met die van Rawson. Op dit moment telt de school 24 leerlingen, waarvan er iedere dag 9, met de bus uit de omgeving komen. De school heet “The Ramble” (vrij vertaald “De Brug” maar niet te verwarren met de “Ericasebrug”) en is klein maar fijn, want het schoolgebouw heeft maar twee leslokalen, een stille leer ruimte, een bibliotheek en computer techniek ruimte en dan nog een ruimte met een toneel voor drama, creativiteit en spel.

De school vraagt regelmatig aan de ouders om op school mee te helpen en er zijn altijd wel vrijwilligers te vinden. Zo ook voor het begeleiden van de gratis zwemlessen voor alle klassen.

En, wat ook heel belangrijk is. In het kader van het Australische programma: “SunSmart” (slim met de zon omgaan) krijgen alle kinderen op hun eerste schooldag zo’n mooie, stoere en goed passende hoed met het logo van de school daar op geborduurd.

Je zet hem op en je hoort er helemaal bij.

Raak je hem kwijt of groei je er uit? Dan kun je op school voor $ 13,50 een nieuwe kopen.

P.S.: Cor ik hoop dat hiermee jouw wens in vervulling is gegaan.

En oh ja op deze 2e Paasdag is het in Erica – Australië ook maar een magere 14 graden Celcius. Morgen worden ze daar wakker met ochtendnevel en een kleine kans op regen in de middag. Er waait een zwakke tot matige wind. Overdag wordt het 19 tot 23 graden en ’s nachts koelt het af tot zo’n 9 á 12 graden.

Bron: Weer op het internet bij elkaar gesprokkeld.

4 reacties op “Erica in Australië”

 1. Thea schreef:

  Geweldig! Ik zal mijn, in Victoria wonende, dochters taggen. Mochten ze heimwee krijgen naar het geboortedorp van hun grootouders, moeder, ooms en tantes dan hoeven ze niet zover te reizen!

  • Gerhard Vedder schreef:

   Geweldig Thea,
   En aanvullingen plus correcties zijn natuurlijk welkom

 2. Cor Maatje schreef:

  Gerhard, donders mooi verhaal. Top!

 3. Hans Ladrak schreef:

  Mooi! Zowel dat Erica in de VS als dat in Australië! De drie Erica’s zouden iets met elkaar moeten organiseren. Ik was ook jaloers op de subsidie die Erica in Australië kreeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


7 + een =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.