Doe eens wat anders en ga op orgelsafari

Geplaatst op 18-08-19 door Gerhard Vedder

En dat kan ook op zaterdag 14 en zondag 15 september op Erica. Want tijdens de jaarlijkse en nationale Open Monumenten dagen is er niet alleen door de HKE een interessante monumentenroute in ons dorp uitgezet maar is er ook de mogelijkheid om te genieten van het spel van een 5-tal organisten die dan het orgel in de r.k. kerk bespelen.

En dan zult u misschien zeggen: “Wat is daar dan zo bijzonder aan?”

Wel, al weer enige tijd geleden viel mijn oog op een krantenartikel met de aanstekelijke kop: “Doe eens wat anders en ga op orgelsafari” en toen ik twee alinea’s verder zag staan: “Met de vlam in de pijp” dacht ik dat het artikel over onze zingende trucker Henk Wijngaarden ging. Maar niets was minder waar.

Een flink en rijkelijk van foto’s voorzien artikel over “De TOP – 15, mooiste orgels van Nederland” neemt mij vervolgens mee op een reis door orgelland. Want ondanks dat ik orgelmuziek best wel mooi vind, heb ik van het orgel als instrument helemaal geen verstand.

Het artikel begint met: “Aan indrukwekkende orgels in Nederland geen gebrek, maar welke van deze instrumenten springen er nu echt uit? De Volkskrant stelde een top-15 samen van orgels die u gehoord moet hebben. Van mysterieuze grommers tot magistrale fluiters”.

Er is geen land met zo veel bijzondere orgels als Nederland. U vindt ze van Middelburg tot Bolsward, van Zutphen tot Zeerijp. Zeker in de 17e en de 18e eeuw werkten de grootste orgelbouwers in de Republiek der Nederlanden. Dus komen van over de hele wereld liefhebbers naar ons land om zich te verlekkeren aan die muzikale tijdmachines. Kortom: ’s werelds mooiste historische orgels staan in onze achtertuin; maar juist wat zo dichtbij is, zien we weleens over het hoofd.

Kijk, dan wordt het pas echt interessant. Want in dat lijstje van 15 magistrale orgels staat op plaats 1 het Arp Schnitger orgel uit 1691 in de Martinikerk in Groningen. En dan weliswaar pas op plaats 14 het orgel in de Maria van Jessekerk in Delft. Plaats 14? Wat is daar dan zo bijzonder aan?

Wel dit orgel daar in Delft is een Maarschalkerweerd orgel en daarover staat in deze krant geschreven:

Pas vanaf 1848 mochten rooms-katholieken grote kerken bouwen aan de straat. Dat leidde niet alleen tot een opleving in de Nederlandse architectuur, het zorgde ook voor “schwung” in de orgelbouw. Michaël Maarschalkerweerd voorzag veel van die nieuwe katholieke kerken van een passend instrument. Een prachtig exemplaar (1893) bevindt zich in de deze kerk in Delft.

En terwijl het artikel gewoon verder gaat met het op lyrische wijze het orgel en haar klank te beschrijven gaan mijn gedachten op dit moment weer terug naar Erica en naar de Open Monumentendagen op zaterdag 14 en zondag 15 september. Want wat is het geval?

Op deze twee dagen doet de HKE, samen met de Locatieraad van onze r. k. kerk, mee aan de nationale Open Monumenten dagen en kunt u zich, in de kerk, langs een foto expositie over 150 jaren kerkgeschiedenis op Erica laten voeren.

Met als klapstuk op beide dagen orgelconcerten verzorgd door een 5-tal orgelvirtuozen op ons eigen Maarschalkerweerd orgel.

Een orgel dat net als het prachtige hiernaast afgebeelde orgel ook in 1893 uit de orgelfabriek van Maarschalkerweerd kwam en in de r.k. kerk op Erica werd geplaatst.

Jawel hoor, we staan dan niet in het illustere top-15 lijstje, maar we hebben wel zo’n bijzonder Maarschalkerweerd orgel en enthousiaste organisten op Erica. Organisten die graag op 14 en 15 september op hun geheel eigen wijze voor u het orgel zullen laten “grommen en fluisteren”.

Dit wilt u natuurlijk niet missen. Ook als u toevallig op zaterdag 14 september met uw hele gezin geniet van de sfeer en klanken op de 6e editie van het FestErica Festival vindt u vast nog wel even tijd om even op de fiets te springen en u naar de kerk te spoeden om daar bij een kop koffie van de door, bijvoorbeeld Erik Vinke, aan het orgel ontlokte en rustgevende klanken van ons Maarschalkerweerd orgel te laven.

Overigens verwacht ik dat de meeste nog niet zo rijpe Ericanen Erik niet gelijk met orgels en orgelmuziek associëren, maar meer met de “wat ruigere muziek” zoals achter bijgaand link is te beluisteren: https://www.youtube.com/watch?v=N4QbB0Bujns

Misschien is dat, voor deze en gene, nog een extra aansporing om even die fiets te pakken!

En mocht u toch niet kunnen op zaterdag dan is er op zondag 15 september, ook weer van 13:00 tot 17:00 uur nog een herkansing, ook met Erik.

Overigens is Erik Vinke niet de enige organist tijdens de orgelconcerten op deze twee dagen.

Joke Bartelds en Maria Koreszka ook uit Erica en Ben Wubbels uit Nieuw Schoonebeek en Ben Wehkamp uit Barger Compascuum zullen samen en afwisselend deze twee dagen het Maarschalkerweerd orgel op hun eigen en inspirerende wijze bespelen.

En heeft u de organist op de foto aan het begin van dit artikel al herkent? Jááárenlang was het namelijk “zijn” orgel dat hij op zijn eigen ingetogen wijze bespeelde.

Wij hopen u te mogen begroeten op een van deze twee dagen en houdt u vooral de HKE Facebook pagina en de Website in de gaten, want de komende weken zullen we, in de aanloop naar de orgelconcerten op 14 en 15 september, voor de liefhebbers en geïnteresseerden nog meer over dit bijzondere orgel daar in de r. k. kerk op Erica publiceren.