De HKE Zomerprijsvraag en een rode beuk op Erica

Geplaatst op 02-07-18 door Gerhard Vedder

Het is al weer juli. De zon schijnt uitbundig en voor velen van ons staat de zomervakantie al weer voor de deur. Wij van de HKE willen een poging doen u straks op de camping, of waar dan ook, toch een beetje en zo af en toe even met uw gedachten naar Erica te laten dwalen en te laten piekeren over één bepaalde boom op Erica.     

Want daar waar tot augustus 1965 de Ned. Herv. Kerk stond daar staat een rode beuk met een merkwaardige stam.

De stam (zie foto) is vanaf de grond ingesnoerd. Tot ongeveer 1,5 meter boven de grond, daarna wordt de stam groter in diameter om statig met zijn mooie rode bladerdek richting hemel te groeien; de “fietsboom” of te wel de Fagus sylvatica ‘Atropunicea’

1 – Wat is de oorzaak van deze insnoering?

Heeft de inmiddels majestueuze beuk geleden onder de noodlottige brand die op zaterdag 18 augustus 1965 de kerk in enkele uren in een ruïne veranderde?

Of moest de boom zich na iedere zondag weer herstellen van de talloze rijwielen die achteloos en soms slordig door de kerkgangers tegen haar kwetsbare stam werden geparkeerd?

Wie het weet mag het zeggen!

Onder de goede en plausibele verklaringen gaat de Historische Kring, na de zomer, een 3-tal exemplaren van het nog steeds zeer lezenswaardige boek “Ericase Toponiemen” verloten.

Maar dit is nog niet alles!

Wij zijn ook op zoek naar het verhaal achter deze boom.

Als we namelijk kijken naar de symboliek van de rode beuk dan wordt er geschreven: “De beuk heeft een dicht bladerdak. Zij roept daarom gevoelens op van geborgenheid, veiligheid en betrouwbaarheid. Daarnaast is het een ‘sociale’ boom: onder de grond houden de beuken elkaars wortels vast. De beuk staat daarom symbool voor bescherming, een goede familieband, traditie en verbondenheid.”

Met deze woorden in het achterhoofd komt de vraag op: “Werd deze rode beuk met een speciale bedoeling of bij een speciale gelegenheid en door een speciaal iemand geplant?”

Daarmee wordt deze HKE zomerspeurtocht met nog een vraag uitgebreid.

2 – Bij welke gelegenheid en wanneer werd deze rode beuk geplant?

Alle antwoorden en achtergrond verhalen zien wij met belangstelling tegemoet. De inzendtermijn sluit op 1 september 2018. Het liefst zien wij uw antwoorden tegemoet in een E-mail, al of niet vervat in een bijlage in gangbaar formaat aan gerhard.vedder@planet.nl.

Mocht deze wijze van deelnemen allemaal te moeilijk of te lastig zijn, dan mag het ook gewoon met de post naar; Havenstraat 114, 7887BS Erica, t.a.v. de secretaris van de HKE.

En natuurlijk mag u uw verhaal ook gewoon even komen afgeven waarbij er dan, bij aanwezigheid van de secretaris, ook nog wel een kop koffie voor de moeite in zit.

Maar, denk er aan, we zijn op zoek naar twee goede antwoorden; Wat is de oorzaak van de insnoering of 2 diameters van de stam en bij welke gelegenheid werd de boom geplant.   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


acht + = 17

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.