De Gele Trui van Berend Klönne

Geplaatst op 01-11-16 door Gerhard Vedder

winkelweek-marktAl weer een tijdje geleden kregen we een verhaal toegestuurd van oud dorpsgenoot Berend Klönne. Een verhaal dat even onder in de stapel kwam.

En toen we nog niet zolang geleden met een paar HKE leden aan de “stamtafel” in ’t Schienvat wat zaten te mijmeren over toen we nog jonger waren, toen kwamen we op enig moment uit bij die zogenaamde “goeie, oude tijd”. De tijd van de winkelweek met de bijbehorende “reclamekaravaan” en de Ericase wielerronde voor “talenten”, profs en amateurs. En jawel hoor in eens kwam het weer omhoog; het verhaal van Berend Klönne. Een verhaal dat we u niet langer willen onthouden.

———————————————————–

Alweer zo’n viefenzestig jaor leden, ‘n wereld van verschil.

De Verlengde Vaart ZZ op Erica langs de Kanaallinie, kende nog gien bestraoting.
‘t Paerdepad, zo we de weg nuumden, bestun uit drie sporen van de boerenwaogens.
Zulfs de bakker kwam in die tied met peerd en wagen.
De melkboer (later SRV man) verkoft zien melk per liter huus an huus met een melkbus veurop zien transportfiets. Dat was ‘n zwaore uutvoering van ’n fiets waor boven ‘t veurwiel een rek was plaotst waarop de melkbus ston.
Volgens mij kwam de melk zo van de boer, dit omdat die eerst kookt weur, veurdat wij ’t te drink’n kreegn.
Ik weet nog hoe mien moe veur ‘t huus de postbode stun op te wachten, omdat um die datum de kinderbijslag mus kommen. Armoe was troef. Via de radio heurden we over de “Toer de France” en wel er de veurige dag ‘n rit wunn har. En natuurlijk wel die dag de gele trui zul draogn.
Geluk of ongeluk (bin der nog niet uut), was dat mien moe ‘n kanarie-gele lap stof kreegn har, waarvan ze veur mij een boezeroen maakt har. Daordeur kwam ien op het idee, een fiets-wedstrijd te hollen.
En ja zo kwam ‘t dat ons huus startplaots van de Toer de France weur. Kinder dus dielnemers genog. Zo’n vieftien kinder met alle soorten fietsen deuden met.
Fietsen met klossen op de trappers, mar ok grote dames en herenfietsen waar een tienjarige met z’n iene bien onder de stang deur zich een hernia mus trappen.
Start bie ons op de dam, richting Klazienaveen, afslag Mosweg. Ik herinner me de modderpoelen, Strengdijk richting Erica en bij R.Ax de trambrug over weer richting Klazienaveen.

winkelweek-wieler-rondeZo mus er elke aovond minstens tien rondjes reden worren. Het grootste gedielte van de dielnemers haalde de einstreep niet deur materiaalschade of gebrek an uuthollingsvermoog’n.
Veur diegeen die ‘t wel haalde en as eerste over de eindstrepe kwam was er de gebrukelijke huldiging en naotuurlijk de gele trui. (mien gele trui)

Verbaos me nog, waorum ik ondanks alles alle aovends weer met deu, want die gele trui heb ik tiedens oonze toer nooit verdiend.

Berend Klönne

ie kriegt de groeten uut de olde lantschap Drente,

——————————————————

Hebt u nu ook zo’n verhaal dat u wel wilt delen met de Historische Kring Erica en alle andere Ericanen, schroom dan niet en mail het even naar gerhard.vedder@planet.nl of geef het gewoon even af op Havenstraat 114. Het is altijd een kop koffie waard.

N.B. De in dit artikel opgenomen foto’s werden niet op Erica gemaakt, maar mocht u nog foto’s hebben van de winkelweek in vroegere tijden dan houden wij ons ook aanbevolen.

En als we het dan toch over wielrennen hebben, dan kunnen we u natuurlijk niet laten om het nog even over Harm Slot te hebben.

’t Is al weer meer as tien jaor leden dat de legendarische Nei Amsterdamse  Harm Slot uut de tied kwam. Harm is op ‘t kathelieke karkhof op Erica begraven.

harm-slotHij had ’n roerig leven achter de rugge en sleet zien leste dagen in de Oldersheem in Nei-Amsterdam. In de zomer van 1921 is Harm Slot an de Kalkovenwieke ter wereld kommen. Hij had vief bruurs en ien zuster. Zien va was baos bij de kalkovens van Trip. Die ovens weurden stookt met turf.

Dat was goedkope brandstof en der was genog van in de buurte. ’t Moet ’n goed lopend bedrief west wezen, maor toen Harm Slot zien va der kwam was de pries van de turf hoge en weur der niet zo heel veul winst meer met maakt.

Harm deu in old iezer, was eerappelkrabber, smokkelde sigaretten, maar was toch veural wielrenner. Hij kon goed fietsen en hef in 1948 samen met de bruurs Gankema en nog ‘n paar aandern de Wielersport Vereniging Emmen (W.S.V. Emmen) opricht. Omdat hij gien wark vinden kun, besleut hij in 1958 om dan maar met ’t wielrennen zien brood te gaon verdienen. As prof reed Harm tegen renners as Fausto Coppi, Jan Derksen en Wim van Est.

Vaak had hij muite om ’t peleton bij te holden, maar hij kwam wel altied an de finish. Deur ’n beroerde valpartij in 1969 brak hij zien scholder en was ’t opiens over met ’t fietsen.

Een reactie op “De Gele Trui van Berend Klönne”

1. Hans Ladrak zegt:

Prachtig! Ik hoop voor je dat er nog meer van zulke leuke verhalen komen. Anne Doornbos heeft vast wel iets.