De 74 Evacués op Erica

Geplaatst op 23-03-20 door Gerhard Vedder

Tijdens de HKE Najaarstentoonstelling in 2015 werd reeds uitvoerig stilgestaan bij de 74 evacués die aan het einde van de oorlog, na een lange zwerftocht en een onzekere en vermoeide reis met de boot “De Goede Verwachting” in de late avond van woensdag 21 februari 1945 op Erica aankwamen, liefdevol werden opgevangen en voor meerdere maanden bij vele Ericase families werden ondergebracht.

Onze dorpsgenoot Martin Boekeloo had met niet-aflatend onderzoek en daadkracht, door een toeval aangestoken, het verhaal van deze, door Martin als IDP’s * aangeduide, landgenoten uitgezocht en de families en hun nabestaanden opgespoord. In dit weekeinde van 3 en 4 oktober 2015 was het alsof de bevrijding van het nazi-juk en de bijbehorende blijdschap nog eens dunnetjes op Erica werd overgedaan.

Nu, in het jaar van “75 jaar Vrijheid”, wordt er op velerlei wijze weer aandacht aan deze oorlogsjaren en hun ellende besteed. Ook de HKE, maar daarover later meer.

Wel heeft nu al de Historische Vereniging Zuidoost Drenthe een speciale uitgave van haar kwartaaltijdschrift “Kroniek” uitgegeven met daarin o.a. het verhaal van Martin Boekeloo over de “74 IDP’s op Erica”.

In dit 18 pagina’s tellende relaas zet Martin zeer gedetailleerd en geïllustreerd de resultaten van zijn zoektocht, die hij gesteund door enkele HKE’ers uitvoerde, uiteen.

Om dit verhaal ook beschikbaar te maken voor alle geïnteresseerde Ericanen heeft de HKE in goed overleg met de uitgevers van de Kroniek 100 extra Kronieken besteld, die dan voor de speciale prijs van € 2,00 (normale prijs losse nummers € 5,50) aan onze donateurs en andere belangstellenden via meerdere verkooppunten op het dorp aangeboden zouden worden. Helaas gooit de corona-epidemie ook hier roet in het eten en moet er net als toen weer “geïmproviseerd” worden.

Daarom, zolang de omstandigheden en de voorraad het toelaten, zal deze speciale uitgave te verkrijgen zijn bij onze Coop Supermarkt tegen de contante betaling van € 2,00.

Dus, neem de gelegenheid waar als u, met inachtname van de plaatselijke regels, uw boodschappen doet om niet alleen voor uzelf maar ook voor opa/oma, die er mogelijk in 1945 zelf bij waren, een exemplaar mee te nemen. En lees hoe Erica ook toen al eendrachtig de uitdagingen oppakte.

* Een interne verdrevene of ontheemde (Engels: internally displaced personIDP) is iemand die gedwongen is zijn huis of woonplaats te ontvluchten, maar wel binnen de grenzen van zijn eigen land blijft.

3 reacties op “De 74 Evacués op Erica”

 1. Giny Oosterwijk-Haasken schreef:

  Is er nog een kroniek beschikbaar? Zo ja, dan haal ik hem graag op als oud inwoner van Erica.

 2. Als er nog een kroniek voorradig is, zou ik heel graag eentje kopen. Ik haal het dan graag op als oud inwoner van Erica.

  • Gerhard Vedder schreef:

   Hallo Giny,

   Volgens mij hebben we nog een paar exemplaren van deze speciale uitgave. En zijn ze te halen bij onze voorzitter Hans Ladrak, Emailadres van Hans is: ladrak@planet.nl
   Veel succes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ 9 = zestien

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.